Съд забрани на Болсонаро да се кандидатира за президент за осем години

Съд забрани на Болсонаро да се кандидатира за президент за осем години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.07.2023
  • Share:

Политическото бъдеще на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро беше поставено под съмнение, след като съдиите по изборите му забраниха да се кандидатира в продължение на осем години, заради „злоупотреба с правомощията си и разпространение на неморални и ужасяващи лъжи" по време на миналогодишните оспорвани избори.
Петима от седемте съдии на Висшия избирателен съд гласуваха за изгонването на крайнодесния радикал, който безмилостно хулеше демократичните институции на южноамериканската страна по време на неуспешната си битка за спечелване на втори мандат на власт. Двама гласуваха против решението.
Присъдата означава, че Болсонаро, който загуби миналогодишните избори от левия си съперник Луис Инасио Лула да Силва, ще може отново да се кандидатира едва през 2030 г., когато ще бъде на 75 години.
Ходът да се забрани на Болсонаро да кандидатства за държавен пост се основаваше на силно противоречивото му решение да събере чуждестранни посланици в официалната си резиденция миналия юли, 11 седмици преди първия тур на изборите на 2 октомври. На срещата Болсонаро отправи неоснователни твърдения срещу системата за електронно гласуване в Бразилия, които предизвикаха обществен отзвук и бяха осъдени като политически мотивирана дезинформация.
Съдия Флориано де Азеведо Маркес заяви „Болсонаро се е опитал да получи несправедливо предимство на изборите със своите ненормални и неморални действия. В омаловажаването на бразилската демокрация пред чуждестранната публика той прави страната ни да изглежда като малка бананова република".
Председателят на съда Александър де Мораес каза „Решението за забрана на Болсонаро отразява вярата на съда в демокрацията и отблъскване на срамния популизъм, който се възроди от пламъците на омразни и антидемократични изказвания и изявления, които разпространяват позорна дезинформация".
Един документ, за който се твърди, че е намерен в мобилния телефон на помощника на Болсонаро, подполковник Мауро Сид Барбоса, съдържа подробен план за обръщане на победата на Лула. Според този план напускащият президент ще изпрати доклад, в който ще очертае оплакванията си до военните началници, които след това ще назначат специален „администратор", натоварен с „възстановяването на конституционния ред". Съдиите от Върховния съд, смятани за враждебно настроени, ще бъдат свалени, а решенията им, свързани с изборите, анулирани, преди да бъдат свикани нови избори на неясна бъдеща дата. Новинарското списание Veja, което първо съобщи за заговора, го нарече „Пътната карта за преврата".
Това може да бъде само първият от поредица удари върху политическото състояние на Жаир Болсонаро. Той също така е изправен пред криминални разследвания по твърдения, че умишлено е подбудил бунтовете от 8 януари, участвал е във фалшифициране на сертификати за ваксинация срещу коронавирус и се е опитвал да завладее скъпи бижута, подарени от правителството на Саудитска Арабия.

Станете почитател на Класа