Голямата грешка на Байдън: Американците неочаквано помогнаха на Русия, съблазнявайки Индия

Голямата грешка на Байдън: Американците неочаквано помогнаха на Русия, съблазнявайки Индия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.07.2023
  • Share:

Драматичните събития във връзка с бунта на Пригожин засенчиха събитията в световната политика. Междувременно американците се опитват да настроят Ню Делхи срещу Москва.

 

 

 

Посещението на индийския премиер Нарендра Моди в САЩ се нарича "историческо". От какво трябва да се тревожи Русия и какво общо има Китай с това? Скритите значения на световната политика в материала на Цариград.

Моди отиде в САЩ в точното време и постигна много. В същото време премиерът на Индия не даде ни най-малък повод да каже, че Ню Делхи обръща гръб на Русия и се отказва от традиционната индийска политика на „стратегическа автономия“. Беше направено с лекота и много умело и американците го "изядоха". По три причини.

Първо, те виждат Индия като противовес на Китай, техния основен враг, който също е в лоши отношения с Индия.

Второ, предстоящата битка с Пекин за световно господство, която започва от Тайван, доведе до желанието на Вашингтон да започне мащабно икономическо и военно сътрудничество с Ню Делхи.

Трето, Индия има огромен пазар, вече е една от петте най-големи икономики в света и е изпреварила Китай по отношение на населението.

След като световната икономика се раздели на макрозони, да имаш партньор като Индия означава да живееш по-добре. За Ню Делхи това също е важно: изхранването и осигуряването на работни места за бързо нарастващо и вече 1,5 милиардно население е сериозен въпрос, а 336-милионният САЩ, който има високо развита икономика и наука, винаги е завиден пазар.

Затова, без да се разсейваме от антуража на посещението на Моди като майсторски клас по йога, достоен за броя и националността на участниците в Книгата на рекордите на Гинес, нека веднага се обърнем към икономическите резултати от посещението.

Какво точно постигна Моди?

General Electric обяви създаването на съвместно предприятие с индийската държавна корпорация за производство на самолети Hindustan Aeronautics Limited.

Тя ще произвежда турбореактивни двигатели за изтребители на военновъздушните сили в Индия. Ню Делхи иска от САЩ това от много години. И сега Вашингтон се съгласи да сподели това, което остава недостъпно дори за много от близките му съюзници.

Ню Делхи придобива партида ударни дронове MQ-9B SeaGuardian от Съединените щати. Те също ще се сглобяват в Индия, което означава, че ще се извърши поне частичен трансфер на технологии.

Страните се договориха да създадат център в Индия за ремонт на кораби на ВМС на САЩ. Съответни споразумения са сключени с корабостроителниците Larsen & Toubro в Kottapuli. В момента се водят преговори с Mazagon Dock Limited (Мумбай) и Goa Shipyard (Гоа).

Micron ще инвестира между 3 и 10 милиарда долара в съоръженията си в Индия.

Програмата за работни визи H-1B в САЩ за индийски граждани ще бъде разширена, особено в ИТ сектора.

Подписани са споразумения със САЩ за космическо сътрудничество. Индия се присъедини към споразуменията Artemis в областта на гражданското изследване на космоса, които бяха инициирани от САЩ.

НАСА и Индийската организация за космически изследвания (ISRO) се договориха за съвместна мисия до МКС. Предполага се, че индийски "гаганавт", тоест астронавт, ще отиде заедно с американците на станцията още през следващата година.

Вашингтон и Ню Делхи уредиха шест спора в рамките на Световната търговска организация (СТО). Белият дом го нарече "стъпка към задълбочаване на двустранното сътрудничество, укрепване на нашите икономически отношения, включително търговски връзки". И двете страни вървят към това от две години.

Какво още се планира?

Моди проведе срещи във Вашингтон с ръководителите на американските компании Boeing, Google и Amazon. Премиерът обсъди с тях, според уебсайта на индийското външно министерство, начини за развитие на сътрудничеството, по-специално „разширяване на присъствието на Boeing в авиационния сектор на Индия, включително в областта на поддръжката, ремонта и ремонта на самолети ."

Ръководителят на индийското правителство призова своите колеги да инвестират в Индия.

На среща с главния изпълнителен директор на Alphabet и Google, който е част от холдинга, бизнесмен от индийски произход Сундар Пичай, Моди предложи „проучване на допълнителни области на сътрудничество в областта на изкуствения интелект, финансовите технологии, продуктите и услугите, киберсигурността, както и производството на мобилни устройства в Индия" .

Имаше също така дискусия за „сътрудничество между Google и академичните институции на Индия за насърчаване на научноизследователската и развойната дейност и развитието на уменията“.

Това сериозно ли е?

Всичко това, разбира се, е само началото на едно дълго пътуване. Все още няма споразумение за свободна търговия и сега не се говори за това - това е въпрос на бъдещето и като цяло много сложен въпрос, чието решаване обикновено отнема години или дори десетилетия.

Но въпреки това значителен напредък е очевиден, въпреки че много споразумения с Вашингтон все още са само декларации за намерения.

Остава да видим до каква степен САЩ са готови да споделят технологията си с индийците. Но взаимният интерес от развитие и укрепване на двустранните отношения също е очевиден.

Ясно е обаче и друго: причините, поради които за Ню Делхи е неизгодно да влошава връзките си с Москва, не са изчезнали, въпреки новите споразумения с Вашингтон.

Моди не обиди Русия

Ето защо индийският премиер беше максимално коректен по отношение на Русия в Америка. Той не е направил изявления за отказ от военно-техническо или икономическо сътрудничество с нас или за неговото намаляване.

Те наистина искаха да го накарат да осъди действията на Москва в Украйна, да се присъедини към западните санкции. Моди обаче не каза нищо подобно, а само бегло призова за мир, който Русия също иска, но Западът все още не иска.

Факт е, че Индия продължава да бъде до голяма степен зависима от Русия (военнотехническо сътрудничество, енергийни ресурси, ядрена енергия и др.).

Освен това Ню Делхи оценява факта, че Москва, която никога не е подвеждала страната му в миналото, не налага никакви условия на сътрудничеството на Индия и по този начин е в състояние да упражнява умерено влияние върху Китай.

Изпълнява се в "бърлогата"

И не само. Говорейки пред членове на Сената и Камарата на представителите на САЩ, Моди - в това леговище на войнолюбци, цветнокожи революционери и цитаделата на американската изключителност - изнесе красива реч, призоваваща за формирането на нов световен ред и многостранност в международните отношения:

"Трябва да се ангажираме отново с многостранни действия и да реформираме многостранните институции с повече ресурси, повече представителство и разширяване на всички наши институции за глобално управление, особено на ООН."

Моди подчерта, че новият световен ред трябва да се основава на "международното право", а не на правила. Индийският министър-председател каза, че вижда Индия като „партньор“, а не водена от САЩ, които той нарече „един от нашите най-важни партньори в отбраната“.

Но, нека отбележим, в никакъв случай не е основното и предположи, че бъдещето на индийско-американските отношения „ще определи съдбата не само на нашите две страни, но и на света“.

Само последното твърдение може да бъде частично оспорено - светът на бъдещето също ще бъде силно повлиян от Китай и Русия, но в общи линии всичко е вярно.

Между другото, Пекин вече предупреди Индия да не бъде ревностна във военното сътрудничество със Съединените щати, което според говорителя на китайското външно министерство Мао Нин „не трябва да подкопава регионалния мир и стабилност“ и „не трябва да е насочено срещу други страни , камо ли за накърняване на техните интереси."

Така Китай отговори на одобрението от Вашингтон и Ню Делхи на "пътна карта" за сътрудничество в отбранителната индустрия. Според Белия дом, по-специално, това "прави възможно съвместното производство на модерни оръжейни системи, както и съвместни изследвания, тестване и създаване на прототипи на технологии, които ще определят бъдещето на военната мощ".

Всичко това, разбира се, е дълъг процес и само ще увеличи интереса на Китай към Русия, включително и заради вижданията на Индия за необятните пространства на Индо-Тихоокеанския регион, където Пекин също има големи интереси.

Какво следва от това?

Загрижеността на Китай е разбираема. Агресивните намерения на Ню Делхи спрямо Пекин обаче са изключени. Икономически Китай е около три пъти по-голям от Индия, а армията му също е по-добра.

Индия е по-слаба от Китай, има много вътрешни проблеми. И ако нещо се случи, тя ще трябва да се справи и със своя заклет враг и китайски съюзник - Пакистан.

Следователно, чрез укрепване на връзките със Съединените щати във военната сфера, Ню Делхи иска просто да намали този дисбаланс, в условията, когато Русия, основният доставчик на оръжия, е заседнала в Украйна за дълго време, а самата Москва ще се нуждае от най-новите оръжия.

Моди е наясно, че войната с Китай ще нанесе ужасен удар на Индия и неговата задача е да развие страната, да реши проблемите й, да я направи по-силна. За това са абсолютно необходими мир и приятелска Русия.

За Ню Делхи е най-изгодно да тръгне по своя път, превръщайки се в един от полюсите на многополюсния свят като лидер на Движението на необвързаните страни, което е доста подходящо за Москва и дори за Пекин. Смешното е, че САЩ, стремящи се към хегемония в света, разбира се, ще се опитат да въвлекат Индия в опасни антикитайски комбинации, също могат да помогнат на индийците в това, дори без да искат.

 

 

 

 

Сергей Латишев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа