Киев заплаши НАТО с бойкот на срещата във Вилнюс, ако Украйна не получи покана за Алианса

Киев заплаши НАТО с бойкот на срещата във Вилнюс, ако Украйна не получи покана за Алианса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2023
  • Сподели:

Зеленски няма да отиде на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, освен ако Украйна не получи покана да се присъедини към Aлианса. Това изявление направи заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква.

 



Украйна заплаши НАТО с бойкот на срещата, която трябва да се проведе на 11-12 юли във Вилнюс. Според Жовква Киев трябва да получи покана за присъединяване към Aлианса, в противен случай Зеленски няма да отиде на срещата на върха. 

Представителят на службата дори удари по масата, като каза, че Украйна отдавна е подала молба за членство, но процедурата все още не е стартирана. 

Той призова НАТО да "събере смелост" и да вземе "правилното решение", като започне процедурата за присъединяване на Украйна към НАТО.

"Молим ви да започнете процедурата (...) Срещата на върха във Вилнюс би била много добро начало за отговор на това заявление (...) ако членовете на Алианса покажат „липса на смелост“, тогава Зеленски няма да има причина да отида там"

- закани се Жовква, като добави, че молбите на Швеция и Финландия са незабавно удовлетворени, но не и тази на Украйна.

Междувременно, съдейки по последните изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на европейски политици от различен ранг, покана за членство в НАТО Украйна няма да получи още дълго време. 

По-рано от НАТО заявиха, че на срещата във Вилнюс не възнамеряват да обсъждат поканата на Украйна в Алианса, основният въпрос ще бъде „търсенето на пътища“, които биха могли да доближат Киев до членство в блока.

 

Станете почитател на Класа