"Това го правят за първи път в света" - сериозни промени за руския флот

"Това го правят за първи път в света" - сериозни промени за руския флот
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2023
  • Сподели:

Всички нови фрегати и корвети ще бъдат въоръжени с ракети “Циркон”, съобщи наскоро главнокомандващият ВМС адмирал Николай Евменов. Хиперзвуковият противокорабен комплекс влезе във войските съвсем наскоро. В какво ще се превърне флотът?

 

 

 

Министерството на отбраната възлага големи надежди на "Циркон". Повечето от тактико-техническите характеристики на крилатата ракета са засекретени, но някои неща се знаят, пише военният журналист Александър Коц.

Скоростта е рекордна, повече от десет хиляди километра в час или около девет пъти скоростта на звука. Обсегът е хиляда километра. Височината на походния участък е 30-40 километра, където въздушното съпротивление е ниско. Масата на бойната глава е около 450 килограма.

Корабните системи за ПВО на западните страни са проектирани за дозвукови и свръхзвукови скорости. Но те са абсолютно безсилни пред хиперзвука. Големият обсег ще позволи на руския флот да унищожава надводни и наземни цели практически безнаказано, без да навлиза в засегнатата зона.

Важен момент: "Циркон" може да изстрелва от същите пускови установки като противокорабните ракети П-800 "Оникс", както и "Калибър". Тоест, той може да бъде поставен на кораби с различни водоизмествания и цели.

По думите на Евменов редовни носители на „Цирконите“ ще станат фрегатите от проект 22350. Сега ВМС разполагат с два такива вимпела – „Адмирал Горшков“ и „Адмирал Касатонов“. Сега строят "Адмирал Головко". Всеки на борда има универсална корабна система за стрелба (УКСС) за 16 клетки.

Ако са напълно заредени с “Циркон”, тези три кораба ще могат да изстрелят залп от 48 ракети.

От 2013 до 2020 г. бяха заложени още пет кораба. Те са в различни етапи на строителство.

С обща водоизместимост от 5400 тона, тези фрегати са най-напредналите в технологично отношение във ВМС. На челната бяха тествани почти всички военноморски иновации - от радиоелектронно оборудване до зенитно-ракетни системи и артилерийски установки.

Управлението е изключително цифрово. Всъщност това са плаващи компютри, готови да изпълняват много задачи с малка или никаква човешка намеса. Новата бордова информационно-контролна система свързва цялото оборудване в единна мрежа, а радио-електронният комплекс за разкриване на надводна и подводна обстановка позволява на екипажа да открива врага на значително разстояние.

Изпитван в битка

Що се отнася до корветите, вимпелите на проекта 20385 ще могат да стрелят с “Циркон” .В редиците има две такива “Гремящий” и “Проворный”. Четири са в процес на изграждане.

Тази серия е предназначена за Тихоокеанския флот. Всеки е въоръжен с УКСС за осем клетки. За самозащита и борба с въздушни цели - зенитно-ракетен комплекс "Редут" с обсег на действие до 150 километра. Артилерията е представена от 100 мм оръдия А-190, а противоподводните оръжия са представени от четири торпедни апарата НК 330 мм.

В допълнение - модерно електронно и радио оборудване, сателитни комуникации. На борда има многоцелеви хеликоптер Ка-27. Надстройката е направена по стелт технология, която намалява видимостта на радарите.

Малките ракетни катери от проекти 21631 "Буян-М" (десет в експлоатация, два в процес на изграждане), както и 22800 "Каракурт" (четири в експлоатация, десет в процес на изграждане) също могат да бъдат отнесени към класа на корветите. Техните УКСС за осем клетки също са подходящи за “Циркон” . Тези "бебета" с водоизместимост 950 тона вече са стреляли с крилати ракети "Калибър" по цели в Сирия и Украйна.

Залог на скоростта

След модернизацията тежкият атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“ ще придобие хиперзвукова техника. На подводниците тези оръжия ще се появят след 2025 г. Първият редовен носител е атомната подводница "Перм" от проект 885М "Ясен-М" с УКСС за 32 клетки.

Големите превозвачи обаче са по-скоро изключение, отколкото правило. Съдейки по списъка, се разчита на сравнително малки кораби. Мощните оръжия с голям обсег могат да неутрализират предимствата на потенциален враг. Например, едно попадение под водолинията е достатъчно, за да може самолетоносачът да се килне. Известно време той няма да може да приема и изстрелва самолети.

В реални бойни условия "Цирконите" все още не са използвани. Но други хиперзвукови оръжия вече са изпитани. И така, според Министерството на отбраната, свръхзвуков “Оникс” е ударил обект на ВСУ в Одеса в началото на юни. Тоест всъщност е изстреляна противокорабна ракета по наземна цел. Ефективността се осигурява от 450-килограмова бойна глава и висока скорост - такива боеприпаси са изключително трудни за прехващане.

Руският флот е първият флот в света, който масово преминава към хиперзвукови противокорабни ракети. Китай има подобни програми, но там не се съобщава за мащабно превъоръжаване. Американците също мълчат - признават, че са в позицията на догонващи. Перспективите им са доста мрачни.

 

Станете почитател на Класа