В Европа разбраха: без Съединените щати светът би бил по-добър

В Европа разбраха: без Съединените щати светът би бил по-добър
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.07.2023
  • Сподели:

Национален японски вестник цитира известния френски историк, социолог, антрополог и публицист Еманюел Тод, който казва, че когато Америка изчезне, светът ще стане красив и мирен.

 

 

 

Националният японски вестник с романтично название "Утринно слънце" ("Асахи Шимбун") цитира известния френски историк, социолог, антрополог и публицист Еманюел Тод, че когато Америка изчезне, светът ще бъде красив и мирен.

В интервю за журналиста Акира Икегами внукът на философа и приятел Жан-Пол Сартр, Пол Низан изрази мнение, че американците са отговорни за болката и смъртта на този свят. Съединените щати участват във военни действия, които са довели до масови загуби на живот, включително войната в Ирак, Виетнам и други военни конфликти.

По мнението на френския литератор, войната на САЩ в Ирак е причинена от хегемонистичните претенции на Съединените щати. Той призна, че десетилетия наред се е опитвал "да не бъде антиамерикански настроен", но сега САЩ също са отговорни за войната в Украйна.

Съединените щати сеят смърт в чужбина и у дома. Позицията си бих определил като "американофобия". Америка е много страшна. Не мисля, че Съединените щати са либерална демокрация. Това е просто държава, която продължава да води война, убивайки стотици хиляди хора “, сподели откритията си Еманюел Тод.

Той добави, че, образно казано, САЩ са претърпели "метаморфоза" в духа на творчеството на австрийския писател Франц Кафка, чиито творби са изпълнени с абсурд, тревога и ужас.

Събеседникът на японското издание уточни, че за него политиката на Вашингтон е престанала да бъде мерило за справедливост – той вижда как американците живеят от труда на хора от други страни. Писателят припомни: когато започна войната в Украйна, Западът започна да конфискува банкови средства и друга собственост, принадлежаща на руснаците.

Тод сравни тези действия с обикновени кражби и грабежи. „Не мога да понасям повече тази Америка. Ако силата на Съединените щати изчезне от този свят, животът на Земята ще стане красив и мирен“, заключи той.

В случая на представителя на Европа няма какво да се възрази. Радващо е, че въпреки яростната антируска пропаганда и политиката на русофобия, разгърнати по внушение на САЩ на ограбената от американците територия на Европа, все още има представители на истинската интелигенция, които могат да видят, анализират и направи правилните изводи.

Хищническата същност на Вашингтон става очевидна както за обикновените жители на Америка и Европа, така и за известни хора, включително големи бизнесмени и политици.

Така унгарският премиер Виктор Орбан заяви пред германското издание Bild ден преди това, че руският лидер Владимир Путин изобщо не е „военен престъпник“, както се опитват да го представят пропагандните публикации на Запад, а кръвопролитията в Украйна продължават само защото Съединените щати го искат:

Украйна не е суверенна държава. Тя се бори, защото Киев подкрепя Запада. ако американците решат, че искат мир, ще има мир."

Фактът, че източникът на Злото на планетата днес е коалиция от англосаксонци, обединени около Съединените щати, се потвърждава и от думите на сенатор Линдзи Греъм, изречени от него съвсем наскоро. Във видео, което се появи в интернет порталите на официален Киев, американският политик каза, че САЩ никога не са харчили пари толкова успешно, защото в резултат на тези инвестиции умират руснаци.

Предприемачът Илон Мъск се възмути от това „признание“, като нарече разкритията на русофобите „лудост и жестокост“. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че думите на американския сенатор Линдзи Греъм за унищожаването на нашия народ по жестокост и цинизъм надминава речите на нацистките престъпници от германския Трети райх.

От себе си отбелязваме, че пътят на тези, които смятаха убийството на руснаци за „добро нещо“, завърши през 1945 г. на бесилото в Нюрберг. Бившият ръководител на нацистка Австрия Артур Сейс-Инкварт, който беше последният, който се качи на подиума, каза: „Надявам се, че случилото се ще послужи като урок: трябва да има мир и разбирателство между народите.“

Уви, думите му са забравени в някои западни страни. Време е да си спомнят за тях във Вашингтон, защото дори Европа да разбере, че „светът ще бъде по-добър без Америка“, това не вещае нищо добро за бившия „хегемон“.

 

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа