Military Watch: Руски Су-57 заобиколи капана и «удари» по F-35 и F-22

Military Watch: Руски Су-57 заобиколи капана и «удари» по F-35 и F-22
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

При разработването на Су-57 Русия избра много по-компетентен начин за създаване на изтребител от пето поколение от САЩ чрез програмите за F-35 и F-22. Това съобщава американското издание Military Watch. 

 

 

Military Watch: Руски Су-57 заобиколи капана и "удари" по F-35 и F-22

 

Руският Су-57 има значителни предимства «в широк спектър от области» сред изтребителите от пето поколение, твърдят наблюдателите.

„Те варират от неговата издръжливост и маневреност до неговия обхват и сензори – шест радара, като първият осигурява много високо ниво на ситуационна осведоменост и ефективност при радиоелектронната война, докато АФАР радарите от L-диапазона предоставят потенциал за справяне със скрити цели“, пише изданието.

Както отбелязват журналистите, Су-57 е единственият представител на пето поколение, който е използван за бойни действия с висока интензивност срещу държавен субект (като част от СВО в Украйна).

В същото време става дума не само за въздушни удари по наземни цели, но и за много по-сложни операции, включително потискане на украинските системи за противовъздушна отбрана и, съдейки по съобщенията в медиите, въздушни дуели извън видимостта.

Следователно, пише MW, следващите доставки на западна техника на въоръжените сили на Украйна ще позволят на Русия да усъвършенства конструкцията и да повиши своята привлекателност на световния пазар. В тази връзка появата на F-16 в украинския конфликт ще помогне на руската отбранителна промишленост.

„Руските въздушно-космически сили могат да използват Су-57 за унищожаване на самолети, за да укрепят още повече репутацията си. Самолетът от следващо поколение е в състояние безопасно да атакува F-16 поради големия радиус на действие на ответния удар», се казва в статията.

Ключовото предимство на Су-57 пред останалите представители на петото поколение обаче според авторите на MW се крие в стойността му на експлоатация. Руският изтребител се счита за най-евтиния сред своите конкуренти, като час полет струва два пъти по-евтино от цената при по-лекия едномоторен американски F-35.

„Руският изтребител Су-57 избегна капана на разходите, който навреди на програмите F-22 и F-35“, подчертават авторите.

По този въпрос най-важната победа за руската отбранителна промишленост беше цената на жизнения цикъл на Су-57, която е сравнима с цената на фамилията изтребители Су-27, което прави „смяната на поколенията много жизнеспособна“ за руските въздушно-космически сили.

Ключовият фактор в случая е интегрирането на новите двигатели «изделие 30», които имат по-ниски експлоатационни разходи и изисквания за поддръжка от предишните АЛ-31Ф и АЛ-41Ф.

„Друг пример е използването на иновативни решения, като например радарно поглъщащо фибростъкло, за да се избегне необходимостта от специални покрития, както се прави на американските изтребители“, пише MW.

Летателният час на F-22 и F-35 струва на бюджета на САЩ с 60-100% повече, отколкото в случая на техните предшественици — F-15 и F-16. Този подход доведе до намаляване на самолетния парк и значително увеличаване на финансирането, което не може да се каже за Су-57.

Обслужването на F-22 се оценява на повече от 800 милиона долара, без отчитане на модернизацията, от които само 140 милиона долара са разходи за полети.

Всъщност този силен дисбаланс накара ВВС на САЩ да намалят по-голямата част от производството си и да започнат да извеждат самолети от експлоатация десетилетия по-рано.

Увеличаването на тези разходи често води до намаляване нивото на готовност, което според MW е особено очевидно относно F-22 и F-35, където лесните за експлоатация F-16 продължават да са достъпни в значително по-големи количества.

Наблюдателите са убедени: по-грамотният подход на РФ ще позволи лесно да се поддържа нивото на готовност на Су-57.

„Въпреки факта, че Су-27 никога не е бил евтин за експлоатация поради големия си размер, тъй като е един от най-големите и тежки изтребители в света, избягването на увеличаване на оперативните разходи и изискванията за поддръжка е основното постижение на програмата Су-57, никакви подобни програми в чужбина не можаха да постигнат това“, обобщават авторите.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа