Гняв в Турция, Швеция пак позволи оскверняване на Корана

Гняв в Турция, Швеция пак позволи оскверняване на Корана
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Външният министър на Турция разкритикува изгарянето на Корана пред джамия в Стокхолм по време на демонстрация, което може допълнително да усложни дълго отлаганото от Анкара одобрение на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.
„Осъждам подлия протест в Швеция срещу нашата свещена книга в първия ден на благословения Курбан Байрам. Недопустимо да се допускат антиислямски протести в името на свободата на изразяване", написа в Туитър турският външен министър Хакан Фидан
Шведската полиция разреши протеста, на който присъстваха около 200 души в сряда, началото на тридневния мюсюлмански празник Курбан Байрам, заявявайки, че „рисковете за сигурността не са от естество, за да оправдаят, съгласно действащите закони, решение за отказ запитването".
Телевизия SVT съобщи, че събитието е преминало мирно, като каза, че човекът, отговорен за демонстрацията, е скъсал страници от Корана, избърсал е обувките си с някои от тях и е изгорил други, след което е поставил резен бекон в книгата.
Полицията съобщи, че организаторът е разследван за подстрекателство и нарушаване на сезонната забрана за палене на огън в Швеция. Съобщава се, че един мъж е заподозрян в опит за нападение, а друг, който носил камък, е отстранен от полицията.
Медиите съобщават, че организаторът е Салван Момика, на 37, който според съобщенията е избягал в Швеция от Ирак и отрече намерението си да саботира кандидатурата й за НАТО, като каза, че е обмислял да изчака да организира протеста си, след като Швеция се присъедини към алианса. „Не искам да навредя на тази страна, която ме прие и запази достойнството ми", каза Момика.
Поредица от протести в Швеция срещу исляма и в подкрепа на правата на кюрдите обидиха Турция, която задържа процеса на присъединяване на скандинавската страна, обвинявайки Швеция, че укрива хора, които смята за терористи, и изисква тяхното екстрадиране.
НАТО настоява Турция да даде зелена светлина на Швеция преди срещата на върха на алианса в Литва на 11-12 юли. „Времето е да приветстваме Швеция като пълноправен член на НАТО", каза шефът на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в сряда.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза на германския канцлер Олаф Шолц в сряда, че Швеция е постигнала известен напредък, но не достатъчен. НАТО каза, че висши дипломати от двете страни ще се срещнат в Брюксел следващата седмица.

Станете почитател на Класа