„НАТО е готов да се изправи срещу заплаха от Москва или Минск“

„НАТО е готов да се изправи срещу заплаха от Москва или Минск“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, „Алиансът е готов да се защитава срещу всяка заплаха от Москва или Минск" и увеличи военното си присъствие на източния си фланг през последните дни, след като Беларус прие Евгений Пригожин, лидера на бунтовниците от Вагнер .
„Твърде рано е да се прави окончателна преценка за последиците от факта, че Пригожин се е преместил в Беларус и най-вероятно част от силите му също ще бъдат разположени в Беларус", каза Столтенберг пред репортери.
„Това, което е абсолютно ясно, е, че ние изпратихме ясно послание до Москва и Минск, че НАТО е там, за да защити всеки съюзник и всеки сантиметър от територията на НАТО", каза той след среща в Хага на осем лидери на НАТО.
Столтенберг каза, че НАТО ще се договори да укрепи отбраната си на ключова среща на върха на всичките 31 членки на НАТО на 11 юли във Вилнюс, Литва, за да защити всички членове, особено тези, които граничат с Беларус. „Вече увеличихме нашето военно присъствие в източната част на алианса и ще вземем по-нататъшни решения за по-нататъшно укрепване на нашата колективна отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности на предстоящата среща на върха", каза той.
НАТО отговори на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като разположи многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България. Те допълват още четири, разположени през 2017 г. в трите балтийски държави и Полша, за да разширят присъствието на НАТО от Балтийско море до Черно море. В понеделник Германия заяви, че е готова да базира постоянно сили в Литва, ако е необходимо.
Босът на наемниците Пригожин пристигна в Беларус във вторник след драматичен бунт през уикенда на бойци на Вагнер, което беше най-сериозната заплаха за управлението на руския президент Владимир Путин досега. Путин каза, че на бойците на Вагнер също ще бъде предложен избор да се преместят там.
Столтенберг добави „Западът не трябва да подценява Русия въпреки хаоса през уикенда, който вероятно е задълбочил разделенията". Той каза, че е изключително важно да продължи да подкрепя Украйна срещу инвазията на Русия и че съюзниците от НАТО ще проправят път към членството на Киев в алианса.

Станете почитател на Класа