Беларус ратифицира протокол към споразумението с Русия за регионална групировка на силите

Беларус ратифицира протокол към споразумението с Русия за регионална групировка на силите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа закон за ратифициране на протокола към споразумението с Русия за регионалната групировка на войските. Документът беше публикуван на Националния портал за правна информация в четвъртък.
„Ратифицира протокола между Република Беларус и Руската федерация за изменение на споразумението между Република Беларус и Руската федерация за съвместни усилия за осигуряване на регионална сигурност във военната сфера от 19 декември 1997 г., подписано в Минск на декември 3, 2022 г.", се казва в документа.
Протоколът беше подписан от министрите на отбраната на двете страни Виктор Хренин на Беларус и Сергей Шойгу на Русия. Документът е насочен към коригиране на правната рамка за двустранно сътрудничество във военната сфера. Той уточнява реда за планиране и финансови мерки за осигуряване на действието на регионалната групировка войски.
Протоколът ще влезе в сила в деня, в който по дипломатически път бъде получено последното писмено уведомление за прилагането на съответните вътрешни процедури в двете държави.
На 10 октомври 2022 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви формирането на регионална групировка от войски, състояща се основно от беларуски военнослужещи, съгласно нейното споразумение с Москва. Първите руски части пристигнаха в Беларус в средата на октомври. След разговори с Лукашенко в Минск на 19 декември 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Минск ще продължат практиката на съвместни учения, включително в рамките на регионалната групировка на силите. В началото на януари министерството на отбраната на Беларус заяви, че регионалната група е подсилена и готова да защитава съюзната държава.

Станете почитател на Класа