Климатичната криза и домашното насилие

Климатичната криза и домашното насилие
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.06.2023
  • Сподели:

Страните по света вече са в плен на екстремни температури и горещи вълни. Този месец Индия съобщаваше за температури до 45C и десетки смъртни случаи, свързани с жегата, Средиземноморска Европа излезе от рекордно високата априлска гореща вълна, Тексас навлезе в третата си седмица на смъртоносни горещини с температури до 46C, а Китай призова хората в северните градове да останат на закрито, тъй като температурите от над 40C счупиха рекордите.
Проучване, публикувано в JAMA Psychiatry, установи, че повишаването с 1C на средната годишна температура е свързано с повишаване с повече от 6,3% на случаите на физическо и сексуално домашно насилие в три южноазиатски страни.
Проучването проследява 194 871 момичета и жени на възраст 15-49 години от Индия, Пакистан и Непал между 2010 г. и 2018 г. и техния докладван опит с емоционално, физическо и сексуално насилие. То сравнява тези данни с температурните колебания през същия период. Индия, която вече имаше най-високите отчетени нива на насилие от страна на интимни партньори от трите, също имаше най-голямо увеличение на злоупотребите: с 1C повишаване на топлината дойде 8% увеличение на физическото и 7,3% увеличение на сексуалното насилие.
Мишел Бел, професор по здравеопазване на околната среда в университета Йейл и съавтор на изследването, каза „има много потенциални пътища, както физиологични, така и социологични, чрез които по-високата температура може да повлияе на риска от насилие. Екстремните горещини могат да доведат до провал на реколтата, да повлияят на инфраструктурата, да изядат икономиките, да направят хората неработоспособни – все фактори, които могат да поставят семействата под изключителен стрес и да увеличат нивата на насилие". Изследователите установяват, че въпреки че има свързано с горещината увеличение на насилието във всички групи с доходи, най-голямото увеличение е сред домакинствата с по-ниски доходи и сред селските домакинства.
Индийската активистка Сунити Гарги, която е работила с комисията за жените на Юта Прадеш, каза, че горещите вълни са ежегодно явление през индийското лято. Тя е убедена, че климатичната криза ги влошава и ги свързва с нарастващите нива на домашно насилие, на които е свидетел. „Виждам, че необичайно високите температури стават все по-чести. Те причиняват огромен икономически стрес в семействата. Ако един мъж може да мигрира в друг щат, за да си намери работа, това може да помогне за поддържането на огъня в дома, но когато не може по някаква причина, съпругата му е в края на неговия гняв и чувство за безполезност."
Една жена, разказа, че когато горещините през май и юни станат невъзможни за съпруга й да работи на полето, те ще загубят единствения си източник на доходи. „Той се ядосва, защото се чувства безпомощен да не може да нахрани децата. Когато разочарованието се натрупа и децата хленчат, той си го изкарва върху мен. Той също бие и децата. По-късно той съжалява, че е ударил децата, но на следващия ден, когато все още не може да излезе и да печели, го прави отново".
Проучването на университета Фудан, Шанхай, допълва нарастващия брой изследвания, показващи как покачващите се температури могат да подхранват един по-насилствен свят, особено за жените. Предишни изследвания от Мадрид установиха, че когато се появи гореща вълна, рискът от убийство на интимни партньори нараства с 40%, а в Кения жените, преживели тежки метеорологични явления – включително горещи вълни – имат 60% по-чести доклади за насилие от интимен партньор. Проучвания, съпоставящи глобални данни, установиха, че рисковете от междуличностно насилие са се увеличили с 2,3%, а междугруповите конфликти с 13,2% с повишаването на температурите.
Освен социалните и икономическите фактори, топлината може да действа върху човешкото тяло. „Има все повече доказателства, че екстремните горещини могат да повлияят на стреса, да намалят задръжките, да повишат агресията и да влошат психичните заболявания", каза Бел. Минали изследвания са установили, че острото излагане на топлина е свързано с повишено производство на адреналин, което може да активира по-висока агресия и да активира мозъчните области, свързани с регулирането на емоциите. Горещите вълни също се свързват с влошаване на ефектите от психични заболявания, включително тревожност и посттравматично стресово разстройство.
Въпреки че много държави вече отчитат смъртните случаи от заболявания, свързани с жегата по време на горещи вълни, те не са уловили скритата жертва от свързаното с жегата увеличение на убити жени при инциденти с домашно насилие.

Станете почитател на Класа