Водещите закони на ЕС за природата са застрашени след безизходица при гласуването

Водещите закони на ЕС за природата са застрашени след безизходица при гласуването
  • Публикация: 
  • Дата:  
    29.06.2023
  • Сподели:

Бъдещето на водещите закони на ЕС в областта на околната среда отново виси на косъм след гласуване, избухнали нрави и обвинения в лъжи, фалшиви новини и манипулиране на гласуването в Европейския парламент.
Емоциите се нагорещиха, след като гласуването на комисията на Европейския парламент, ръководеща Закона за възстановяване на природата (ЗВП), завърши с мъртва хватка във вторник - 44 гласа „за" и 44 „против". Сега може да се премине към гласуване в пленума на парламента на сесия през юли.
Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) призова за „отлагане до солидна оценка на въздействието относно последиците за производството на храни и биоразнообразието в земеделието".
В напрегнати сцени на пресконференция малко след гласуването, председателят на комисията по околна среда, Паскал Канфин, обвини ЕНП в „явна манипулация", твърдейки, че е „заменила" една трета от своите 22 членове в комисията, за да гарантира, че ЗВП ще закъса.
Евродепутатът Сезар Луена, докладчик на комисията, каза: „Бяха изказани много лъжи относно това предложение. Разпространени са лъжи и митове". Той обвини правото да се използва аргументи за околната среда и мигрантите за свое политическо удобство и каза „Младите хора гледат с недоверие как ЕС се обединява, за да се бори с Русия в Украйна, но не е в състояние да прокара закон за природата и разнообразието пред лицето на нарастваща климатична извънредна ситуация".
Съдбата на закона беше решена, след като ЕНП, дясноцентристката политическа групировка в ЕС, реши да се оттегли от преговорите по-рано тази година, твърдейки, че ЗВП ще намали производството на храни и ще попречи на развитието на водноелектрическата и водородната зелена енергия.
Петер Лизе, германски евродепутат и говорител на ЕНП за околната среда, отправи остра атака срещу Канфин след вота. „Председателят винаги трябва да защитава вота, независимо дали му харесва или не. Но Паскал Канфин е най-лошият и най-пристрастният председател на Комисията по околната среда, който някога съм срещал и съм тук от 1994 г.", каза той. Той отхвърли твърденията, че ЕНП се противопоставя на една от водещите политики на Зелената сделка на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като каза „Европейският парламент вече е приел 27 законодателни акта за околната среда, като предстоят още 13".
ЕНП се представя като гласа на фермерите в цяла Европа, като твърди, че ЗВП не се е вслушал в техните опасения относно спецификата на новите правила.
Повечето бяха внимателни да не критикуват Фон дер Лайен, която каза малко по спора, въпреки че ЗВП е стълб на нейните планове за Зелена сделка за Европа.
Канфин е убеден, че законът ще мине, ако успеят да договорят примирие преди пленарното заседание през юли, но ЕНП би предпочела той да бъде премахнат напълно. Те подновиха призива си към заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс да оттегли законодателството и да намери компромисен път напред.

Станете почитател на Класа