Опасен проектозакон на ЕС за допускане шпионирането на журналисти

Опасен проектозакон на ЕС за допускане шпионирането на журналисти
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

Проектозаконодателство на ЕС, което би позволило на агенциите за национална сигурност да шпионират журналисти, беше осъдено от медии и групи на гражданското общество като опасно и описано от водещ евродепутат като „неразбираемо".
В сряда Европейският съвет публикува проект на Европейски закон за свободата на медиите, който ще позволи поставянето на шпионски софтуер на телефоните на журналисти, ако национално правителство сметне това за необходимо. Необичайно, съветът не предприе стъпка за провеждане на лична среща на министрите, отговарящи за медиите, преди проектът да бъде публикуван.
Холандският евродепутат Софи ин'т Велд, която ръководи разследването на Европейския парламент за използването на шпионския софтуер Pegasus върху журналисти и обществени фигури, каза „Твърдението, че е необходимо разрешение за шпиониране на пресата в интерес на националната сигурност, е лъжа. Мисля, че това, което съветът прави, е неприемливо. Също така е неразбираемо. Неразбираемо е дали са сериозни за демокрацията".
Първият проект на акта – първоначално внесен от Европейската комисия за укрепване на защитата на независимостта на журналистиката в страни, където тя е застрашена като Полша и Унгария – включваше силни гаранции срещу използването на шпионски софтуер.
Европейската федерация на журналистите (EFJ), която представлява повече от 300 000 членове на пресата в 45 страни, включително Обединеното кралство, обвини лидерите на ЕС, че пренебрегват принципите на свободата на медиите.
EFJ заяви „Този ход е удар по свободата на медиите, който би изложил журналистите на още по-голям риск, отколкото сега. Даването на правомощия на правителствата да поставят шпионски софтуер на телефоните на журналисти от съображения за национална сигурност би имало смразяващ ефект върху подателите на сигнали и други източници. Твърде добре знаем как се злоупотребява със защитата на националната сигурност, за да се оправдаят нарушенията на свободата на медиите. Призоваваме Европейския парламент да спаси проектозакона от тази заплаха".
В сегашния си вид държавите-членки ще могат да хакват телефоните на журналисти, ако подозират, че техните източници могат да говорят с престъпници, замесени във всичко, което държавата възприема като заплаха. Промяната беше водена от Франция, която спечели подкрепа за изменение за „защита на журналистите, но без да се засяга отговорността на държавите-членки за опазване на националната сигурност".
Ако законът стане закон в сегашното му състояние, британските журналисти, работещи в ЕС, също ще бъдат изложени на риск телефоните и компютрите им да бъдат наблюдавани.
Медийните организации с нестопанска цел Forbidden Stories и Amnesty International смятат, че най-малко 180 журналисти са били избрани като представляващи интерес, преди евентуално наблюдение от правителствени клиенти на израелската NSO група.
NSO отдавна настоява, че правителствата, на които лицензира Pegasus, са договорно обвързани да използват мощния инструмент за шпиониране „само за борба със сериозната престъпност и тероризма".
Миналата седмица European Digital Rights (EDRi), мрежа от неправителствени организации и защитници на цифровите права, призова „Европейския съвет да преразгледа своите изключения за националната сигурност за шпиониране на пресата. Съветът предприема опасни стъпки към легализиране на неприемливи форми на наблюдение срещу журналисти и техните източници".

Станете почитател на Класа