Срещата на върха за финансиране на климата в Париж не представи план за опрощаване на дългове

Срещата на върха за финансиране на климата в Париж не представи план за опрощаване на дългове
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

По-бедните страни, борещи се с нарастваща дългова криза, получиха спасителен пояс на глобалната финансова среща в Париж, но плановете все още не отговарят на програмата за опрощаване на дългове, на която някои се надяваха. Беше постигнат напредък в реформите, които биха помогнали за справяне с извънредната климатична ситуация, когато близо 40 световни лидери и ръководители на глобални институции се срещнаха в Париж в срещата на върха, която приключи в петък.
Еманюел Макрон, призова за глобални данъци върху корабоплаването, авиацията и потенциално върху богатството, за да се финансират действията по климата. „Помогнете ни да намерим всички държави, които днес нямат данък върху финансовите транзакции и нямат данък върху самолетните билети. Помогнете ни да се мобилизираме на срещата на Международната морска организация през юли, така че да има международно данъчно облагане", каза той пред френски журналисти.
Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, сигнализира, че администрацията на Байдън ще обмисли данъка върху корабоплаването, въпреки че не го одобри.
Бъдещият президент на Световната банка Аджай Банга изложи нова визия за институцията, която ще комбинира традиционния й фокус върху изваждането на хората от бедността с акцент върху климатичната криза, която заплашва да унищожи напредъка в развитието. „Моето мнение е, че визията на Световната банка трябва да се развие, за да каже, да, ние ще създадем свят без бедност, но на годна за живеене планета, което означава, че се борим с климата, пандемиите, нестабилността, хранителната несигурност, неща, които намаляват способността ни да имаме качество на живот, надежда и оптимизъм", каза той.
Но борците за борба с бедността и климата казаха, че на срещата на върха са били договорени малко конкретни мерки, които сега ще имат значение. Най-малко 52 държави в момента са в затруднено положение, неспособни или почти неспособни да обслужват дълговете си, тласкани от нарастващите лихвени проценти и силния долар.
Световната банка ще спре изплащането на дълга на страни, борещи се с климатичното бедствие, но само за нови заеми. Обединеното кралство ще направи същото за съществуващите си заеми, но само за 12 държави в Африка и Карибите.
Около 100 милиарда долара ще бъдат предоставени на по-бедните страни чрез инструмент, известен като специални права на тираж (СПТ), форма на валута, предоставена от Международния валутен фонд. Франция, Япония и Обединеното кралство бяха сред страните, обещали различни пропорции от своите СПТ за по-бедните страни, възлизащи на около 80 милиарда долара. Още 21 милиарда долара може да дойдат от САЩ, ако Белият дом получи съгласие от Конгреса.
Паричните средства от СПТ са отделни от 100 милиарда долара годишно в специално финансиране за климата, което е обещано на по-бедните страни, за да им помогне да намалят емисиите на парникови газове и да се адаптират към въздействието на климатичната криза. Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, каза: „Имаме успешна история. Нещо, което обещахме и беше предоставено."
Средствата са отделно от планирания нов фонд, известен като фонд за загуби и щети, за подпомагане на спасяването на страни, засегнати от климатично бедствие. Ако може да бъде въведен глобален данък върху корабоплаването, който според някои оценки може да събере 5 милиарда долара годишно, поне част от приходите ще се натрупат като загуби и щети.
Международната морска организация ще се събере, за да обсъди потенциала за нов данък върху корабоплаването.
Световните лидери се съгласиха, че искат трансформация на световния подход към инвестициите, необходими за извеждане на страните от бедността, задграничната помощ и климатичната криза, както и пътна карта, която да бъде определена в нови дискусии за това как да се постигнат тези цели. Държавите се споразумяха относно основния принцип, че необходимото финансиране ще достигне трилиони, а не милиарди, и че по-голямата част от него ще трябва да дойде от частния сектор, стартиран от публични пари. Институции като Световната банка и други банки за развитие трябва да работят за „намаляване на риска" на инвестициите в развиващите се страни, за да осигурят много по-големи финансови потоци към бедните страни, които се нуждаят от тях.
Но разделенията между богати и бедни бяха дълбоки и остават големи въпросителни относно бъдещите политики – включително потенциалните нови глобални данъци върху корабоплаването, авиацията, изкопаемите горива и богатството.

Станете почитател на Класа