Изчезването на комунизма погубва американския боен флот

Изчезването на комунизма погубва американския боен флот
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2023
  • Сподели:

Американците са готови да служат като моряци само за големи пари, а не поради патриотизъм или други високи мотиви. Поне това е заключение, което може да се направи от последните новини за това как американският флот трескаво търси новобранци за флота. Как стана разложението на личния състав на ВМС на САЩ и как това заплашва Америка?

 

 

 

Военноморските сили на САЩ драстично (до 75 000 долара) увеличиха еднократния бонус за влизане за лица, които желаят да работят на атомни кораби като помощник електротехници и машинисти, както и техници по електронно оборудване. Можем ли да кажем, че това е резултат от кадрова криза? Отчасти да.

Война и социален пакет

Последният път, когато американски кораби бяха в ситуация, потенциално изпълнена с тежки загуби, беше през 1991 г. За да осигурят разполагането на многонационални сили, водени от Съединените щати срещу Ирак, американски кораби навлязоха в Персийския залив. В този момент ситуацията беше несигурна - не беше ясно дали Ирак ще успее да организира масиран въздушен удар с големи сили на авиацията или не. Иракчаните дори не се опитаха, но за американските моряци рискът беше съвсем реален - отиваха на война, в неизвестното.

Тогава по-голямата част от личния състав на американския флот се отличаваше с невероятно висока мотивация и обучение. Всички тези хора бяха изковани в подготовка за война със СССР, чиято перспектива американците приемаха много сериозно.

Ако говорим за последната морска битка на ВМС на САЩ, тогава това е операция “Богомолка” от 1988 г. Тогава американските надводни кораби за последен път се биеха срещу вражески надводни кораби.

След това имаше дълъг период на войни, в които американският флот се биеше главно с морски пилоти и специални части. Крайбрежните служби и моряците, в най-лошия случай за себе си, участваха в изстрелвания на крилати ракети по беззащитни страни и групи, разположени на стотици километри.

Разбира се, имаше и изключения. Така през 2000 г. двама атентатори самоубийци на лодка, натоварена с експлозиви, атакуваха разрушителя “Коул” в пристанището на Аден, убивайки 17 и ранявайки 39 души. Но като цяло службата във флота означаваше безопасна, макар и стресираща работа на кораби. С ранно пенсиониране, ако има желание да служиш до края, и спокойно пенсиониране на "гражданина" в края на поредния договор, ако не иска да служи "до края".

В същото време персоналът на ВМС на САЩ се ползва от всички предимства, които има воюващата армия. Безплатни лекари и зъболекари, което е просто лукс за един американец, магазини, където всички стоки се продаватевтино, 30-дни отпуск, немислими за обикновен американец, и, разбира се, "военни" лихви по заеми и ипотеки. За "обикновения Джо" всички тези неща са значими и забележими. Освен това, ако военният не нарушава изискванията на заповедите и инструкциите, тогава за него е изключена ситуацията, когато не е получил заплатата си навреме.

Изобщо САЩ отдавна имат свои „военни ипотеки”. Но за военния желанието да се бие трябва да бъде основно, а не желанието да има облаги - днес ние знаем това много добре.

През 2001 г. нарастващият патриотизъм след атентатите от 11 септември доведе до укрепване и мотивация на американските войски. Това важеше и за флота. Но след това, от средата на 2000-те, се появиха нови тенденции.

Начало на деградацията

От една страна беше ясно, че войните в Афганистан и Ирак са в задънена улица. По това време това почти не се отрази на флота, но престижът на военната служба започна да пада. Тогава върху този проблем се наслагва нова тенденция – олевяването на американската младеж, намаляването на патриотизма. Това доведе до факта, че нямаше достатъчно войници.

И когато нямаше достатъчно войници, войските, воюващи в Ирак и Афганистан, започнаха да заемат персонал от флота, включително тези от екипажите. Стигна се до уникални примери, когато охрана в някаква малка база в забравените от Бога планини на Афганистан се поемаше от специалисти по хидроакустика от подводница, които трябва да се обучават много години и не може да бъдат бързо заменени. Самият факт, че резервист от ВМС може да бъде изпратен в иракската пустиня, не допринесе за популярността на военната служба.

До 2010 г. тези тенденции се наслагват от общото разложение на американското общество и държава. Така моряците, изтеглени от запаса, за да бъдат изпратени като войници в Афганистан, не са компенсирани своевременно. В резултат на това хората често са изгонвани от наети къщи, апартаменти и стаи.

Всички тези явления заедно доведоха до проблеми с набирането в американския флот, станаха остри в края на 2010-те години.

Кратък строй

В момента ВМС на САЩ нямат възможност да оборудват палубни самолети. От 11 самолетоносача за девет могат да бъдат формирани непълни авиогрупи, два кораба ще останат без пилоти. Няма достатъчно членове на екипажа на кораби и подводници.

Недостиг има в почти всички служби, въпреки факта, че ВМС започнаха масово набиране на жени - последният ресурс за запълване на празни кадрови позиции. Службата на жените във флота може да се третира както искате, но без тях много кораби просто няма да могат да влязат в морето.

Броят на оплакванията от военнослужещи за "токсично" командване се е увеличил. И всичко това, защото в условията на недостиг на кадри хора, които не са подходящи за тези длъжности, трябваше да бъдат масово назначени на длъжностите командири на кораби. В резултат на това се увеличи броят на катастрофите, сблъсъците и авариите. Системата за обучение на персонал директно на корабите е деградирала. И така, от края на 1999 г. до днес е имало 28 големи инцидента с кораби и подводници, в резултат на които те са отишли на ремонт, в значителен брой случаи са загинали хора. Всеки такъв инцидент намалява както престижа на службата, така и броя на хората, които искат да служат.

Вече възрастта, на която можете да бъдете призован, е повишена на 42 години, а стандартите за физическа подготовка на моряците са такива, че хората със силно наднормено тегло може да влязат в строя. Но и така недостигът остава.

Между другото, британците имат подобен проблем. Там се появи прецедент - подводницата беше в бойна служба 150 дни без смяна на екипажа, при санитарна норма около 90.

В същото време ВМС на САЩ са изправени пред задачата да интегрират методите на т. нар. кибервойна в бойните практики, за което в службата трябва да бъдат привлечени и голям брой високопрофесионални програмисти, които трябва по някакъв начин да бъдат мотивирани . Междувременно, съдейки по новините, най-остър е дефицитът на персонал в атомните кораби.

Патриоти за 75 хиляди

И сега американският флот обявява бонуси - 75 хиляди долара бонус за тези, които идват да служат на кораби с ядрени реактори. Една и половина средна годишна заплата плюс основната заплата. В Сан Хасинто, на 100 километра от Лос Анджелис, с тези пари можеш да си купиш къща, макар и малка.

Така ВМС на САЩ са изчерпали всички ресурси за привличане на персонал, с изключение на парите. В условията, когато ВМС не воюват, там ще отидат тези, които имат нужда от пари, а не тези, които искат да воюват.

Припомнете си какво беше ключът към отличните бойни умения на "старите" американци и ефективността на тогавашния американски флот. В желанието да бранят родината от комунизма. Фактът, че заплахата е измислена, няма значение, важното е, че те вярват в нея. Сега, когато самата Америка е незастрашена, патриотите не трябва да влизат във флота, за да спасяват Америка.

Възможно е американският флот да успее да привлече допълнителни новобранци с толкова големи бонуси. Но един ден войната ще започне и корабите ще започнат да отиват на дъното, като вземат екипажите си със себе си. И тогава американците могат внезапно да открият това, което отдавна е известно: те служат, но не се бият и не умират срещу заплата. Това изисква други ценности, а не само заплата. Ако бъдещата голяма война на САЩ не се възприема от американците като справедлива, тогава набирането на хора, дошли там само и изключително за пари във войските и флота, може да доведе до много неприятни изненади за САЩ.

 

Александър Тимохин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа