"Сами се унищожават". Бунтът на Пригожин показва "слабостта на Русия", каза Зеленски

"Сами се унищожават". Бунтът на Пригожин показва "слабостта на Русия", каза Зеленски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.06.2023
  • Share:

Въоръженият бунт на руската частна армия “Вагнер” показва “слабостта на Русия”, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота. Това е първият му коментар на събитията в Русия от последното денонощие.

 

 

 

Основателят на “Вагнер” Евгений Пригожин обвини руското военно ръководство в ракетни удари срещу лагери на негови наемници и обяви в петък вечерта “марш на справедливостта”. В събота сутринта той каза, че бойците му контролират военните съоръжения в южния град Ростов на Дон, а по-късно през деня се появи информация за сражения край Воронеж.

Руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

Събитията идват година и четири месеца след като Русия започва непредизвикана инвазия в Украйна. Сили на “Вагнер” се бият на фронта от началото войната. Наемническата група е обвинявана за жестокости срещу украински военнопленници и цивилни.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

 

“Тези, които избират пътя на злото, сами се унищожават”, написа в канала си в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски по повод събитията в Русия. “Слабостта на Русия е очевидна. Пълна слабост.”

“Русия използва пропагандата, за да прикрие своята слабост и глупостта на своето правителство. А сега хаосът е такъв, че вече никой не може да лъже за него”, добави Зеленски.

По-рано съветникът на украинския Президент Михайло Подоляк коментира, че случилото се показва “очевидното разделение между елитите” в Русия.

“Няма как нещата да вървят, когато там се преструват, че всичко е наред. Накрая някой ще загуби - или Пригожин или колективният анти-Пригожин”, написа Подоляк. “Всичко едва сега започва в Русия”

Европейският съюз и правителствата на европейските държави съобщиха, че следят внимателно събитията в Русия.

Европейската комисия определи лаконично случващото се като “вътрешни работи” и добави, че следи ситуацията.

Полският президент Анджей Дуда проведе консултации с премиера и представители на министерството на отбраната.

Германското правителство също наблюдава внимателно събитията, съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц.

Франция също съобщи, че следи случващото се. Френското президентство посочи, че вниманието му остава насочено към подкрепата за Украйна.

Министерството на отбраната на Великобритания определи случващото се в Русия като “най-сериозното предизвикателство срещу руската държава в последно време”.

Евгений Пригожин каза в събота, че наемниците от частната армия “Вагнер” контролират сградата на военния щаб в Ростов на Дон, както и летището в южния руски град.

По-късно в същия ден Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в редовния си бюлетин за войната в Украйна, че отряди на “Вагнер” са тръгнали на север и “почти със сигурност се стремят да стигнат до Москва”.

Новината идва часове след като Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

Още в петък вечерта Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен бунт”.

В събота руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

Станете почитател на Класа