Коя е "Вагнер груп"?

Коя е "Вагнер груп"?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.06.2023
  • Share:

Войната в Украйна помогна на „Вагнер“ да натрупа влияние, коментира още Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ.

 

 

 

„Нейното влияние се увеличава. Независимостта на „Вагнер“ от руското министерство на отбраната само се засили през 10-те месеца на тази война“, допълни Кърби по време на брифинг през декември.

Руските военни разчитат на бойците на „Вагнер“ в Украйна, а в някои случаи руските военни служители са били подчинени на командването на „Вагнер“, каза той.

Пригожин обещава отмъщение

Пригожин обвини руското военно ръководство в некомпетентност в Украйна, но в петък публично го обвини, че е нанесло удар по неговите сили. По думите му е имало ракетна атака в тиловите лагери.

Освен това Пригожин твърди, без да предостави доказателства, че руското военно ръководство е отговорно за смъртта на 2000 бойци.

 

Снимка: EPA/БГНЕС

 

„Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива“, обяви Пригожин в серия от гласови съобщения в официалния си канал в Telegram.

Руската служба за сигурност ФСБ отговори като започна наказателно дело срещу него заради призив за въоръжен бунт.

ФСБ твърди, че „действията му са нож в гърба на руските военнослужещи“ и призова бойците на „Вагнер“ да не се подчиняват на заповедите на Пригожин и да го задържат.

Сигурността в Москва беше повишена, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Видео, разпространено от Ройтерс, показа военни бойни машини близо до руския парламент рано тази сутрин.

Пригожин отрича това да е въоръжен бунт, а го определи като „марш на справедливостта“. Според него силите му са влезли в Русия и вече са в Ростов на Дон – град в южната част на страната.

Станете почитател на Класа