Русия: Започват ли „смутните времена“?

Русия: Започват ли „смутните времена“?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.06.2023
  • Сподели:

Пригожин се закле да отмъсти „за унищожаването“ на своите сили; Москва отрече неговите обвинения

 

 

 

Ръководителят на руските наемници Евгений Пригожин днес обвини руската армия, че е унищожила неговите бойци, без да даде повече подробности за обвинението си, и се закле да „спре злото“ на военното ръководство, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия бързо публикува изявление, в което се казва, че обвиненията на Пригожин „не отговарят на действителността и са информационна провокация“.

В поредица от аудио съобщения, публикувани на официалния му профил в „Телеграм“, Пригожин заяви, че „злото на руското военно ръководство трябва да бъде спряно“, като добави: „Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива“.

По думите на Пригожин срещу лагерите на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ е била извършена ракетна атака. „Според очевидци, ударът е бил нанесен откъм тила, т.е, е бил нанесен от военните на руското министерство на отбраната“, заяви той.

Непроверен видеоклип, публикуван в канал на Telegram, близък до Вагнер, показва сцена в гора, в която горят малки пожари, а дърветата изглежда са били пречупени със сила. Изглежда, че има едно тяло, но няма повече преки доказателства за някакво нападение.

Видеото съдържа надпис: „Ракетна атака бе извършена срещу лагерите на ЧВК (Частна военна компания) Вагнер. Много жертви. Според очевидци ударът е нанесен откъм тила, т.е. нанесен е от военни на руското министерство на отбраната“.

Националният антитерористичен комитет на Москва заяви, че след изявленията на Пригожин Федералната служба за сигурност (ФСБ) е „образувала наказателно дело въз основа на призиви за въоръжено въстание“, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости.

„Настояваме незаконните действия да бъдат прекратени незабавно“, добавиха от комитета.

Вагнер оглави превземането на украинския град Бахмут от Русия миналия месец, а Пригожин използва успеха на бойното поле, постигнат с цената на огромни човешки жертви, за да критикува публично Москва привидно безнаказано – досега.

Но в петък той за първи път отхвърли основните оправдания на Путин за нахлуването в Украйна на 24 февруари миналата година.

„Войната беше необходима … за да може [министърът на отбраната Сергей] Шойгу да стане маршал … за да може да получи втори медал „Герой“ [на Русия]“, каза Пригожин във видеоклип. „Войната не беше необходима, за да се демилитаризира или денацифицира Украйна“.

Марат Габидулин, бивш командир на „Вагнер“, който се преселва във Франция, когато Русия нахлува в Украйна, заяви пред Ройтерс, че бойците на „Вагнер“ вероятно ще застанат на страната на Пригожин.

„Дълго време гледахме отвисоко на армията … Разбира се, че те го подкрепят, той е техният лидер“, каза той. „Те няма да се поколебаят (да се бият с армията), ако някой застане на пътя им“.

Пригожин се закле да си отмъсти за случилото се. „Ние сме 25 000 на брой и ще разберем защо в страната цари хаос“, закани се той, но също така добави: „Това не е военен преврат“.

Разпространената в социалните мрежи информация за това, че руските въоръжени сили са нанесли удар по „тиловите лагери на ЧВК „Вагнер“, е невярна, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. „Всички съобщения и видеоклипове, разпространявани в социалните мрежи от името на Пригожин за предполагаемия удар на руските въоръжени сили по „тиловите лагери на ЧВК „Вагнер“, са неверни и представляват информационна провокация“, заявиха от министерството.

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран за ситуацията, която се развива около Евгений Пригожин и се вземат всички необходими мерки, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

Руският Национален антитерористичен комитет съобщи, че изявленията на основателя на „Вагнер“ Пригожин са станали основание за образуване на наказателно дело за призив към въоръжено въстание. „Обвиненията, разпространявани от името на Евгений Пригожин, нямат никакви основания. Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност на Русия е образувала наказателно дело по обвинения в призоваване към въоръжено въстание. Настояваме за незабавно прекратяване на незаконните действия“, заяви комитетът.

 

 

Станете почитател на Класа