Борбата за власт в Русия - в полза на Путин?

Борбата за власт в Русия - в полза на Путин?
  • Written by:  Кристина Нагел ард DW
  • Date:  
    24.06.2023
  • Share:

Евгений Пригожин, шефът на частната армия "Вагнер", атакува системата в Русия като цяло, но въпреки това никой не го докосва с пръст. Близостта му с Путин ли е негова застраховка или двамата просто действат в тандем?

 

 

 

Вулгарни псувни и тежки клетви - основателят и лидер на наемническата армия "Вагнер" Евгений Пригожин постоянно напада министъра на отбраната и шефа на Генералния щаб. Според него те носят лична отговорност за бавния ход на така наречената "специална операция", която той нарича просто война, противно на официално предписаната формулировка, отбелязва АРД.

Кореспондентката на обществената медия в Москва Кристина Нагел припомня, че Пригожин директно обвинява военното ръководство за големите загуби: "Тяхната некадърност беше платена с живота на десетки хиляди руски момчета. Това е непростимо". Той ругае командващите и ги нарича "парфюмирани пръдльовци", като в същото време предупреждава елитите, че ще изпитат на гърба си гнева на народа, който пролива кръвта си на фронта.

Пригожин атакува системата като цяло, но въпреки това никой не го докосва с пръст. Срещу него не се води следствие, независимо че в Русия е забранено да основаваш и да финансираш частна армия. Не го съдят и заради честите му изявления, дискредитиращи армията, заради обидите срещу държавни сановници и нарушенията на цензурните ограничения, пише в кореспонденцията на АРД.

Не готвач - по-скоро касапин

Явно за Пригожин важат други правила, навярно и поради това, че се ползва с благоразположението на президента. Двамата с Путин се познават отдавна - още от Санкт Петербург, където Пригожин започва кариерата си като бизнесмен, след като е излежал присъда.

Пригожин първо открива ресторанти, после поема кетъринга на Кремъл, поради което му лепват прякора "готвача на Путин" - прякор, който много го дразни. Пригожин твърди, че никога не е готвил и не умее да готви: "По-добре да ме бяха кръстили "касапина на Путин". Така щеше да е по-добре", казва той в едно интервю.

В тези думи няма капка ирония. Неговата частна армия "Вагнер" води не една и две кръвопролитни битки в полза на Кремъл. И то в държави, в които Русия официално не участва във военни действия. Тези военни намеси дълги години се пазят в тайна, но напоследък Пригожин говори за тях открито - вероятно вече знае толкова много, че протекцията от най-високо място му е сигурна.

 

Евгений Пригожин

 

 

Разследващият журналист Руслан Левиев твърди пред АРД, че Пригожин контактува директно с Путин, заобикаляйки военния министър Шойгу - двамата просто не се понасят.

Пригожин отказва да се подчинява

Още от началото на войната Пригожин и негови приближени непрекъснато обвиняват армейското ръководство, че се кичи с успехи, постигнати всъщност от "Вагнер". Че министерството не снабдява с достатъчно боеприпаси и модерна техника подразделенията на наемническата армия, която се слави като брутална и безжалостна. И че погрешни бюрократични решения водят до големи загуби на фронта. На пръв поглед става дума за признание и за стратегически въпроси, но всъщност всичко се свежда до борбата за влияние и власт.

В Русия Пригожин е изградил паралелна военна структура, която вече е жизненонеобходима на редовната армия, макар министерството на отбраната да няма никакво влияние върху "Вагнер", пише кореспондентката на АРД от Москва.

Това обяснява и почти отчаяния опит чрез указ до първи юли да се въведе някакъв ред, да се впише черно на бяло йерархията на отговорностите и веригите на подчинение по отношение на "доброволческите формирования". Според Кристина Нагел Пригожин ще откаже да подпише подобно споразумение. А това ще има опустошителни последствия за министерството на отбраната, казва политологът Михел Наки. Защото в такъв случай на всички в Русия ще им стане ясно, че министерството не контролира "Вагнер" и няма никакво влияние върху тази частна военна компания.

Общ таен план или лични интереси?

Такъв ход на Пригожин ще бъде демонстрация на сила, която тежко ще разклати деликатния баланс между различните служби за сигурност и отбрана в Русия. Ситуацията може да се окаже доста опасна за режима на Путин, но може и да помогне на президента. Ако Путин успее да се намеси и да разреши назряващата криза само девет месеца преди изборите, това още веднъж ще подчертае неговата сила като стабилизиращ фактор.

Така логично възниква въпросът дали сегашната ситуация не е таен план на Путин и Пригожин, който само донякъде е излязъл от релсите? Или пък Пригожин отдавна преследва свои лични планове?

 

Пригожин изгради паралелна военна структура, която стана жизненонеобходима за редовната армия

 

 

Засега не е ясно дали "готвачът на Путин" иска да излезе с гръм и трясък на политическата сцена или само се опитва да подсили позицията си така, че да стане недосегаем и да продължи да върти своите доходоносни бизнеси. В едно интервю Пригожин споделя своето политическо кредо: "Обичам родината си. Подчинявам се на Путин. Шойгу да си ходи. Ще продължим битката".

В същото време Пригожин се отнася неочаквано критично към поставените от Путин военни цели. Вместо Украйна да бъде демилитаризирана, се случи точно обратното, смята "готвачът". Войната превърна украинската армия в една от най-силните в света, при това в армия с морал, който може да се сравнява с морала на Съветската армия през Втората световна война, отбелязва с уважение Пригожин.

Поредната критика към руското ръководство от страна на Пригожин бе отправена току-що: във видео в канала Телеграм той обвини руските елити в мащабна корупция, както и в това, че са разпалили войната в Украйна в свой собствен интерес. Пригожин изтъква, че Украйна и НАТО не са имали намерения да нападат Русия. По неговите думи военното министерство лъжело Путин и обществеността, а "войната била необходима, за да получи Шойгу маршалски жезъл".

Станете почитател на Класа