Amazon е подмамил милиони да се запишат в Prime, според FTC

Amazon е подмамил милиони да се запишат в Prime, според FTC
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Федералната търговска комисия FTC, американската агенция, натоварена със защитата на потребителите, заведе федерално дело в Сиатъл, където е централата на Amazon, твърдейки, че „технологичният гигант съзнателно е подмамил милиони потребители да се запишат несъзнателно в Amazon Prime, чрез таен проект, вътрешно наречен Илиада".
Делото бележи първото дело срещу Amazon в съда, откакто председателят агенцията, Лина Хан, пое кормилото през 2021 г. Хан, бивш антитръстов учен, се очаква да заеме по-твърда позиция спрямо технологичните фирми, които от години се радват на неотслабващ растеж и малко регулиране.
В жалбата си Федералната търговска комисия заяви „Amazon използва манипулативни, принудителни или измамни дизайни на потребителския интерфейс, известни като „тъмни модели", за да подмами потребителите да се запишат за автоматично подновяване на абонаментите за Prime".
В нея се казва, че опцията за закупуване на артикули в Amazon, без да се абонирате за Prime, в много случаи е по-трудна. Също на потребителите понякога е бил представян бутон, за да завършат своите транзакции – за който не е изрично посочено, че също ще ги запише в Prime.
Лидерите на компанията забавиха или отхвърляха промените, които улесняват анулирането на абонамента, се казва в жалбата. Тя твърди, че тези модели са в нарушение на Закона за Федералната търговска комисия и на друг - За възстановяване на доверието на онлайн купувачите.
FTC каза, че „една от основните бизнес цели на Amazon – и основната бизнес цел на Prime – е увеличаването на броя на абонатите". Антитръстовите защитници и големите технологични наблюдатели аплодираха този ход и призоваха за повече действия срещу гиганта за електронна търговия.
Стартиран през 2005 г., Prime има повече от 200 милиона членове по целия свят, които плащат $139 на година или $14,99 на месец за по-бърза доставка и други предимства, като безплатна доставка, връщане и стрийминг услугата Prime Video. През първите три месеца на тази година Amazon съобщи, че е направил 9,6 милиарда долара от абонамент, което е 17% скок спрямо същия период на миналата година.
FTC заяви, че въпреки че жалбата е значително редактирана, тя съдържа „редица твърдения", които подкрепят обвиненията срещу Amazon. Тя също обвини компанията, че се опитва да попречи на разследването на агенцията срещу Prime, започнало през 2021 г., в няколко случая.
Технологичният гигант е изправен и пред други съдебни дела, обвиняващи процеса на анулиране на Prime, като твърде сложен. Под контрола на агенцията, през март компанията предостави на потребителите инструкции как да отменят членството си в Prime в публикация в блог.
В изявление Amazon оспори твърденията на FTC и каза, че агенцията е обявила делото, без първо да уведоми компанията. Говорителят Хедър Лейман каза „типично е да се води диалог с комисарите преди да бъде заведено дело и липсата на този нормален курс е изключително разочароваща".
През последните години Amazon беше изправен пред засилен регулаторен контрол, тъй като се опита да разшири господството си в електронната търговия и да навлезе на други пазари, включително хранителни стоки и здравеопазване.
Делото следва победа на FTC, свързана с Amazon от само преди няколко седмици. Amazon се съгласи да плати гражданска санкция в размер на 25 милиона долара, за да уреди обвиненията, че е нарушил закон за поверителност на децата за съхраняване на данни за гласа и местоположението на децата, записани от неговия популярен гласов асистент Alexa. Освен това се съгласи да плати 5,8 милиона долара възстановени суми на клиенти за предполагаеми нарушения на поверителността, включващи камерата на звънеца Ring.

Станете почитател на Класа