Участвали ли са българи във взривяването на “Северен поток”?

Участвали ли са българи във взривяването на “Северен поток”?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

България бе намесена в разследването на взривените руски тръбопроводи “Северен поток”, които транспортираха газ до Германия.

 

 

 

Прокуратурата в Полша заяви, че на борда на яхтата “Андромеда”, за която се подозира, че е била на мястото на експлозията и е участвала в саботажа, е имало екипаж от 6 души. Според полските власти те са били с български паспорти. Още през март в. “Шпигел” съобщи, че поне един от фалшивите паспорти, използвани за наемане на яхтата, е бил български.

Изявлението на прокуратурата беше направено, след като по-рано този месец “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че германски следователи проучват доказателства, според които Полша е била използвана за логистичен център от екипа, организирал мащабната експлозия.

“Няма доказателства, които да подсказват, че Полша е била използвана като център за саботажа на тръбопровода “Северен поток”, заявиха полските прокурори, отхвърляйки представения от германските разследващи доклад.

Една от версиите за мащабната експлозия на руските тръбопроводи включва именно яхтата “Андромеда”, която е плавала в Балтийско море в дните преди взрива на 26 септември миналата година, който се случи в икономичческите зони на Швеция и Дания. По-рано беше обявено, че по план плавателният съд е потеглил от Росток, Германия, като е спрял на германския остров Рюген и след това се е насочил към датския остров Кристиансо, където е станала експлозията. Сега от документи на полската прокуратура става ясно, че от Рюген “Андромеда” се отправила към неуточнено пристанище в Полша, където остава цели 12 часа.

Станете почитател на Класа