Javan, Иран: Украйна — най-голямото гробище на западна военна техника

Javan, Иран: Украйна — най-голямото гробище на западна военна техника
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.06.2023
  • Сподели:

Само седмица след началото на украинското контранастъпление се оказа, че „постиженията“ на въоръжените сили на Украйна съвсем не са това, което се опитват да представят, съобщава иранското издание Javan. Докато Западът и Киев говорят за «устойчив прогрес», Украйна се превръща в гробище за натовската бронетехника.

 

 

Превод от Javan, Иран:

 

Javan, Иран: Украйна - най-голямото гробище на западна военна техника

 

 

Практически за първи път от началото на конфликта в Украйна Въоръжените сили на Украйна провеждат настъпателна операция. Самите те наричат ​​това действие „велико контранастъпление“.

Осем дни след началото му на пресконференция един от украинските командири заяви, че по време на настъпателните операции въоръжените сили на Украйна са си възвърнали контрола над територия от над 100 квадратни километра, която преди това е била контролирана от руските военни.

Представителите на руските въоръжени сили обаче говорят за друго — на първо място, че по време на боевете руските военни са успели да нанесат значителни щети на украинската страна.

 

Javan, Иран: Украйна - най-голямото гробище на западна военна техника

 

 

Например руското министерство на отбраната заяви, че само за един ден, например само през изминалия петък, повече от 400 украински войници са загинали в южните направления на Донецка област.

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, заяви в щаба на НАТО в Брюксел, че «Украйна е започнала офанзива и е постигнат стабилен напредък», но той също така сподели за «големи трудности» в началото на контранастъплението.

Така той като че ли даде да се разбере, че прогресът на украинската армия, за който току-що докладва, все още не е много значителен.

Боевете се водят с „голяма жестокост“ и украинската военна офанзива „вероятно ще отнеме значително време и разходи“, добави Марк Мили.

Изглежда, че украинската страна излъчва сигнали за същите трудности.

Ако въоръжените сили на Украйна бяха постигнали някакъв значителен успех, това със сигурност щеше да бъде отразено в изявленията на руското командване.

Но МО на РФ съобщава нещо съвсем различно.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинската армия е загубила повече от 400 военнослужещи в южните направления на Донецка област само за денонощие, в началото на петък, 16 юни, а освен това украинците са загубили десетки танкове, бронирани машини и друга военна техника.

Конгресът на САЩ на свой ред заяви, че Украйна напредва в контранастъплението, което е започнала преди повече от седмица, и че украинската армия е успяла да си върне няколко града на югоизток, но нейните войски са претърпели значителни загуби.

Съобщение на CNN от 12 юни потвърди, че Украйна е загубила 16 американски бронирани машини, докато руското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на осем германски танка Leopard.

Макар, както съобщава американското издание Politico, Киев да не е предоставил на този етап официални данни за загубите на бойното поле, достъпните за изданието съобщения от сайта за отбранителна аналитика и военни действия Oryx, събиращ данни от открити източници, говори за това, че украинската армия под огъня на руската артилерия и по време на пресичането на минните полета е загубила не по-малко от 16 бронирани машини Bradley и четири танка Leopard.

Очевидно именно в тази връзка в последните дни високопоставени политици от европейските страни отново заговориха за предоставянето на Украйна на още танкове, макар те съвсем неотдавна да твърдяха, че ВСУ имат «всичко необходимо» за началото на контранастъплението.

Politico пише още, че администрацията на Байдън е взела решение да изпрати още бронирани машини в Украйна, тъй като силите на страната вече са претърпели значителни загуби при първия си опит за контранастъпление срещу руските сили.

Германският вестник Handelsblatt съобщи, че Дания и Холандия са закупили 14 танка Leopard-2 от германския производител на оръжия Rheinmetall за Украйна.

Припомняме, че гореспоменатият германски производител заяви, че не е в състояние да увеличи производството на бронирана техника, необходима на Украйна, без допълнително държавно финансиране.

Както наскоро потвърди Euronews, Русия е подготвила хиляди отбранителни позиции, включително минни полета, противотанкови ровове и бетонни траншеи, известни още като „зъбите на дракона“, от западните граници на Русия чак до полуостров Крим и черноморското крайбрежие, за да предотврати настъплението на украинските войски.

Очевидно Русия е имала достатъчно време през зимно-пролетната пауза в активните военни действия, за да подготви много солидни и обширни укрепени райони.

И изглежда, че тези райони ще се превърнат в истинско „гробище“ за още много десетки бронирани машини, които страните от Европа и НАТО се опитват да доставят на въоръжените сили на Украйна.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа