Мария Захарова: Крайната цел на САЩ в играта с Украйна не е Русия, а Китай

Мария Захарова: Крайната цел на САЩ в играта с Украйна не е Русия, а Китай
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Не Русия е крайната цел на САЩ в играта с Украйна, а Китай. Това заяви в интервю за ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея във Вашингтон са силно раздразнени от икономическия възход на Поднебесната.

 

 

 

Захарова подберта още, че мирните инициативи за уреждане на украинския конфликт, предложени от различни страни, съдържат идеи, които биха могли да сработят. Тя отговори утвърдително на въпрос дали има изпълними идеи в плановете за мир, предложени от други страни.

"Благодарни сме на всяка страна, на всяка държава или обществена фигура - ​​защото много инициативи бяха предложени лично от видни фигури, интернационалисти; благодарни сме на всеки, който говори за мир, който говори за мирно уреждане и който иска да бъде полезен по този въпрос", посочи Захарова.

"Има интересни идеи, които може да проработят. Има идеи, които са в синхрон с нашия подход, като например китайската инициатива", продължи тя.

Захарова подчерта, че основният проблем е, че подобни инициативи се блокират "от режима в Киев, който си забрани" да води каквито и да било преговори с Русия.

"Всичко това беше блокирано от украинския президент Володимир Зеленски, защото тази концепция беше изложена от Вашингтон. Вашингтон преследва концепцията "убийте възможно най-много руснаци". Тя беше изразена от видни представители на политическата върхушка на САЩ, като бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши и сенатор Линдзи Греъм", отбеляза Захарова.

Говорителят на руското външно министерство добави, че Вашингтон се придържа към концепцията за пълно световно господство и стратегическо поражение на Русия.

"Те говореха за това и го определиха като разчленяване. Но сега по някакъв начин се опитват публично да се върнат назад - имам предвид направени по-рано коментари и концепции от страна на американски дипломати - тъй като вече твърдят, че това не е разчленяване на Русия, а наказание", отбеляза тя.

Захарова подчерта, че въпросът не е за същността на предложените инициативи, а за неспособността на Украйна да върви към мир поради забраната от страна на Вашингтон. По нейни думи САЩ имат съвсем различно виждане за бъдещето на Украйна.

Захарова заяви, че САЩ нямат интерес от една процъфтяваща и все по-независима Украйна, тъй като гледат на тази страна като на инструмент за влияние върху Русия и региона като цяло.

"Следователно виждаме съответната проекция върху Китай и Европейския съюз", продължи тя. "Това е така, защото Русия изобщо не е крайната цел за Вашингтон в тази игра. Тяхната цел определено е Китай, тях (САЩ - б.р.) ги влудява темпът на икономически растеж на Китай, с тяхното технологично развитие, с техния независим курс, с техните възможности, с тяхната решителност, с тяхното сключено партньорство с други страни", изтъкна Захарова.

"Освен това те (САЩ - б.р.) унижават и създават проблеми на Европейския съюз, а ги смятат (ЕС) за надеждни партньори, съюзници и скъпи приятели", добави Захарова.

Станете почитател на Класа