AP: Подобрените способности на руската армия не позволяват бърза украинска победа. Предстои дълга битка на изтощение

AP: Подобрените способности на руската армия не позволяват бърза украинска победа. Предстои дълга битка на изтощение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Подобрените снаряжение и тактика на Русия поставят предизвикателства пред украинската контраофанзива

 

 

 

Украинските войски пробват руската защита в началото на второто лято от боевете, а силите на Киев са изправени пред враг, който допусна много грешки и претърпя отблъсквания през 15-те месеца на войната. Но анализаторите казват, че Москва също се е поучила от тези провали и е подобрила оръжията и уменията си.

Русия изгради силно укрепена защита по протежение на 1000-километровата фронтова линия, усъвършенства електронните си оръжия, за да намали предимството на Украйна в битката с безпилотни самолети и превърна тежките бомби от огромния си арсенал от времето на Студената война в муниции с прецизно насочване, които могат да поразяват цели без да излагат бойните самолети на риск.

В допълнение, смяната на руската тактика и увеличената численост на войските, както и подобреното снаряжение, може да затруднят Украйна да отбележи каквато и да е бърза, решителна победа, заплашвайки да превърнат войната в дълга битка на изтощение.

Главнокомандващият на обединените сили ген. Марк Мили каза в интервю за АП във втроник, че армията на Украйна е добре подготвена в течение на времето и „това ще бъде битка на напредване и отстъпление в продължение на дълго време.“
Голяма част от вниманието миналата седмица бе фокусирано върху катастрофалното наводнение в Южна Украйна, причинено от разрушаването на ВЕЦ „Каховка“, за което и двете страни взаимно се обвиняват.

По същото време обаче украинските сили проведоха серия от атаки в различни части на фронта, които на този етап са постигнали само незначителни предимства срещу многослойната руска отбрана.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в събота, че срещу руските сили са в ход контраофанзива и отбранителни действия, потвърждавайки, че командирите му са с „позитивна“ нагласа за техния успех. Украинските власти се въздържат да обявят началото на пълномащабна контраофанзива.

Ден по-рано руският президент Владимир Путин каза, че тя е започнала, но че Украйна не е успяла да направи никакво напредване и е претърпяла „значителни“ загуби.

 

От Русия за края на войната: Когато руската армия стигне границата на Полша

 

Сър Ричард Барънс, генерал в пенсия, който ръководеше командването на обединените сили на Великобритания, коментира, че руснаците са изградили отбранителните си линии като „по учебник“ и са коригирали тактиката си след прибързаното отстъпление от обширни територии в Харковска и Херсонска области миналата есен под ударите на бързата украинска кампания.

Той изтъкна подобрената способност на руснаците едновременно да противодействат на дронове и да ги използват, както и отбеляза, че Москва се е научила да държи ключови обекти като командни щабове и складове за боеприпаси извън обсега на артилерията. „И са усъвършенствали начина, по който могат да обстрелват украинската артилерия и танкове, когато ги забележат“, каза още той пред АП. „Ако съберете всичко това заедно, всеки знае, че това ще е по-трудна битка от тези за Херсон и Харков през миналата есен.“

„Хората още използват тези два успеха – и това бяха успехи – като еталон, което аз мисля, че е несправедливо, неразумно при тези обстоятелства“, каза той.

Русия разположи повече войски, за да защити дългата фронтова линия, въпреки че повечето от тях не са добре обучени, допълва той.

В началото на войната руските военни конвои се простираха с километри, което ги правеше лесна плячка за украинската артилерия и дронове по време на неуспешния опит за завземане на Киев, което беше отчетено като огромна грешка.
След това украински ракети потопиха руския крайцер Москва, флагмана на нейния черноморски флот, което беше голям удар по гордостта на Москва. Киевски ракети пометоха складове с амуниции и командни центрове и през есента силите на Кремъл бързо се изнесоха от големи райони на изток и на юг.

Въпреки тези неуспехи, Русия се окопа, за да защити обширни части от украинската територия, които завзе в началото на инвазията. Миналия месец тя установи контрол над източния град Бахмут след най-дългата и кървава битка във войната.
Основните слабости на Русия остават.

Руските войски продължават да страдат от нисък дух, имат недостиг на боеприпаси, а координацията между частите остава слаба. Избухват жестоки войни между военното ръководство и частния военен изпълнител Вагнер, който изпрати на бойното поле десетки хиляди наемници, за да оглавят битката за Бахмут.

Сериозен фактор, който продължава да ограничава руските възможности, е решението на Москва да не допуска военновъздушните ѝ сили да навлязат дълбоко в Украйна, след като претърпяха тежки загуби в началния етап на войната.
Опитите ѝ да извади от строя противовъздушната отбрана на Украйна бяха неуспешни и благодарение на доставките на западни оръжия Украйна сега представлява още по-сериозно предизвикателство за руските самолети.

Барънс подчерта, че е много важно за военните лидери в Киев да продължат да държат противниковите самолети на земя, за да не се окаже, че „контраофанзивата ще бъде момента, в който руските въздушни сили внезапно ще възвърнат способността и смелостта си и ще нахлуят... над цяла Украйна.“

Украинският военен анализатор Олег Жданов отбелязва, че Москва поддържа числено превъзходство на войските и оръжията, независимо от всички слабости.

Докато Русия все повече използва арсенала си от Студената война, като разполага танкове от 50-те години на миналия век, за да попълни огромните си ранни загуби, но тези стари оръжия все още могат да се представят добре, каза Жданов.

„Няма значение какви танкове имат, защото те имат хиляди“, каза Жданов пред АП, отбелязвайки, че Русия слага много от тях и ги използва като стационарни оръжия по отбранителната си линия, включително в района на Запорожието, където те се оказаха ефективни.

Той призна, че Русия е постигнала успех в поразяването на украински военни складове, разчитайки на агентите и сътрудниците на Москва, но заяви, че тези загуби са „допустими“. Той също така потвърди, че руснаците все по-често използват безпилотни самолети и са подобрили електронната война, за да заглушат тези от Украйна.
Русия спря да използва тактически групи с размерите на батальони, каквито разполагаше в ранния етап на войната, и премина към по-малки части, каза Жданов.

Въпреки че руските военновъздушни сили оперират със сравнително малък брой бомби, те са модернизирани и превърнати в плаващи оръжия, които доказаха своята ефективност, каза той. 500-килограмовите бомби, снабдени с GPS модул, могат да нанесат огромни щети.

„Съветският съюз произвеждаше тези бомби в неизброими количества“, казва Жданов и добавя, че руснаците хвърлят до 50 бомби на ден, за да постигнат „голям психологически ефект“.

Една такава бомба, случайно пусната над руския град Белгород близо до границата с Украйна през април, взриви огромен катер и леко рани един човек.

Руските военни блогъри много похвалиха плаващите бомби и тяхната способност да удрят на разстояние до 70 километра. Бивш военен пилот каза в блога си, че се работи по конвертирането на 1500-килограмови бомби в плаващи муниции.
Тези преработвания позволяват на руските въздушни сили да изсипват атаки върху украинците без да рискуват бойните си самолети.

Кралският институт на обединените служби – базиран в Лондон мозъчен тръст, който се занимава с въпросите на отбраната и сигурността – изброява тези плаващи бомби наред с други подобрения в руските оръжия и тактики. „Въпреки че имат ограничена точност, размерът на тези боеприпаси представлява сериозна заплаха“, заявиха от института в скорошен доклад, като добавиха, че Русия работи върху подобряването и на точността им.

Руските инженери са показали умения за изграждане на полеви укрепления и сложни препятствия по протежение на фронтовата линия, включително бетонни окопи, командни бункери, телени заграждения, ровове, противотанкови таралежи или „драконови зъби“ и сложни минни полета, се казва в доклада. Широкото разполагане на сложни мини против танкове и пехота представлява „голямо тактическо предизвикателство за украинските настъпателни операции“, твърдят авторите на доклада.

Други руски подобрения, отбелязани в доклада, включват по-добър термокамуфлаж за танковете; по-бързо разгръщане на артилерията на множество позиции, включително интегриране с дронове, за да се избегнат загуби; атакуване на украинската артилерия с безпилотни боеприпаси – дронове, които висят, докато не открият цел. Този ответен руски огън представлява най-голямото предизвикателство за украинските настъпателни операции“, се казва в доклада.

Усъвършенстваните руски системи за електронна война унищожават около 10 000 украински безпилотни самолета месечно, като в същото време успяват да прихващат и декриптират украинските телекомуникации в реално време, се казва още в доклада.

Те също така са се научили да прихващат ракети с GPS управление, изстрелвани от пускови установки, доставени от Запада, като произведените в САЩ HIMARS, които смущават руснаците и нанасят големи щети, се казва в доклада.

Руските военни са „в състояние да подобряват и развиват използването на ключови системи“, заявяват от Кралския институт, но отбелязват, че те може да се затруднят да отговорят на подобни бързи корекции от страна на Киев, които биха могли да накарат руските сили „бързо да загубят координацията си“.

 

 

 

 

apnews.com, Превод: Екатерина Грънчарова

Станете почитател на Класа