Колко са убитите руснаци в Украйна

Колко са убитите руснаци в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Във войната в Украйна дотук са загинали над 25 000 руснаци, включително 2500 мобилизирани. Това става ясно от оповестени данни в медиите, базиращи се на различни източници. Путин има своя версия за загубите във войната.

 

 

 

Информацията беше публикувана в изданието "Медиазона" и едновременно с това от руската служба на БиБиСи. В нея са включени данните от официалните съобщения на властите, от публикациите в средствата за масова информация и постинги в социалните мрежи на близки и роднини на загиналите, взети са предвид също и разследванията за местата, на които са погребани жертвите.

Така журналистите, обработили целия този масив от данни, стигат до извода, че във войната в Украйна дотук са загинали 25 528 руснаци.

Почти 10 процента от тях, или 2498 души, са мобилизирани запасняци). Най-голямата група сред жертвите е тази на затворниците, изпратени да се бият на фронта - 4 721 от жертвите са именно хора, излежаващи някакви присъди. Над 2500 са руските доброволци, убити в Украйна, става ясно още от информацията.

https://static.dw.com/image/64546483_1004.jpg

"Медиазона" пише, че загиналите офицери от руската армия или от други силови структури са повече от 2150 на брой, като 251 от тях са с ранг подполковник или дори с по-високо звание. Най-много от руските жертви във войната са хора от Краснодарския край, от областите Свредловск и Челябинск, от Башкирия, Бурятия и Волгоградска област, допълва изданието.

Разузнаването на САЩ: 43 хиляди убити руснаци

Оценката на американското разузнаване се различава съществено от данните в двете издания. Според него общите руски загуби дотук във войната са между 189 500 и 223 000 души, от които между 35 500 и 43 000 са убити в сраженията, а броят на ранените е между 154 хиляди и 180 хиляди души. За това съобщи агенция Ройтерс, която се позовава на документи на Пентагона. Общите загуби във войната дотук, тоест убитите руски и украински войници, са около 354 хиляди, посочва още агенцията.

Генералният щаб на украинската армия пък твърди, че в Украйна са убити 218 500 руски войници.

На един убит руски войник се падат по 10 загинали украинци?

Руското военно министерство не дава никаква информация за броя на личните загуби. Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви само това, че 71 руски военни са загубили живота си за три дни при отблъскването на украинската контраатака, а 210 руски войници са били ранени.

Руският президент Владимир Путин пък заяви вчера в рамките на Петербургския международен икономически форум, че съотношението на руските загуби спрямо украинските във войната е „едно към десет". Конкретни числа обаче той не назова.

 

Станете почитател на Класа