Настъплението на Украйна едва започва

Настъплението на Украйна едва започва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Около седмица след началото на настъплението си за освобождение на земи от руските окупатори, Украйна постигна напредък в южната и източната част на фронта. Русия отвръща на удара, опитвайки да унищожава оръжия, доставени на Киев от Запада. 

 

 

 

Около една седмица измина от началото на украинското настъпление, от което се очаква да обърне хода на продължаващата вече 16 месеца руска инвазия в Украйна. Макар и бавно, украинските сили напредват, като твърдят, че са си върнали поне шест села (към петък - б.р.) по южната и югоизточната част на 1000-километровата фронтова линия.

Русия призна, че е отстъпила поне на едно населено място. Водят се тежки артилерийски сражения и близки танкови боеве на няколко места. Руските отбранителни съоръжения - окопи, минни полета - нанесоха щети на някои украински части и забавиха напредъка им.

 

А кой бие?

 

Според военни експерти, разузнавачи и други наблюдатели е твърде рано да се направи оценка дали контраофанзивата е успех или провал. Досега Украйна надмина всички очаквания, като първо осуети руските усилия за превземане на Киев през първите седмици на войната, започната от Русия, а след това проведе блиц контраофанзива в Харковска и Херсонска област в края на миналата година.

За разлика от преди година, украинските сили са подсилени със западно оръжие за милиарди долари - танкове, артилерия, бронирани машини, безпилотни самолети, ракети… Голяма част от новите бригади преминаха през обучение в натовски военни бази.

За някои наблюдатели остава открит въпросът дали боевете, които се водят в момента, изобщо представляват основната посока на украинската офанзива.

 

Украински бойци в село Нескучне, което бе освободено на 13 юни

 

"Постигнатите от украинците успехи не могат да се разглеждат като относителен успех или провал. Твърде рано е", каза Пенти Форсстрьом, финландски подполковник в оставка, бивше аташе по отбраната на Финландия в Москва.

"Имам чувството, че все още не сме видели истинската офанзива", каза той пред Радио Свободна Европа (RFE/RL). "Да, те се бият на много места, но според мен не с пълния си капацитет. Украйна все още не е ангажирала по-тежките си бригади", каза Форсстрьом.

 

Какво се случи досега?

 

Точната дата на началото на офанзивата е 4 юни, според САЩ. Руското министерство на отбраната съобщи на 5 юни за "широкомащабно настъпление на пет сектора на фронта в южната част на Донецка област".

Първите подробни съобщения за пълномащабни бойни действия се появиха на 8 юни от руски военни блогъри и служители на отбраната, като се съобщаваше за нови сблъсъци в поне три региона.

По време на пресконференция на 10 юни с гостуващия канадски министър-председател Пиер Трюдо украинският президент Володимир Зеленскидиректно каза, че е в ход kонтранастъпление. "В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, но няма да кажа подробно на какъв етап са те", каза Зеленски.

През последните дни (до петък) Украйна твърди, че е отвоювала поне шест села. Това частично се потвърждава както от украински източници, така и от руски военни блогъри, някои от които имат тесни връзки с военни или разузнаването.

Превзетите селища са разположени предимно по протежението на река Мокрий Яли, южно от Велика Новосилка, град в Донецка област, в близост до административната граница със Запорожка област.

"В източната и южната част на нашата страна продължават както отбранителни, така и настъпателни ожесточени боеве", заяви генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, в публикация в Telegram на 13 юни.

На брифинг два дни по-късно бригаден генерал Олексий Хромов заяви, че Украйна е възстановила контрола си върху над 100 кв. км територия.

Междувременно при посещението си в Белия дом на 13 юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че украинците "напредват".

"Все още е рано, но това, което всички знаем, е, че колкото повече земя успеят да освободят украинците, толкова по-силна ще бъде тяхната позиция на масата за преговори и толкова по-вероятно е президентът [Владимир] Путин да разбере, че никога няма да спечели тази битка, никога няма да спечели агресивната война на бойното поле", каза Столтенберг.

 

А Русия?

След като завзе големи части от Херсонска и Запорожка област в първите седмици на инвазията през февруари 2022 г., Русия изгради мрежа от отбранителни линии в големи части от региона: окопи, бетонови огневи постове, минни полета, противотанкови заграждения.

"Руските укрепления са най-мащабните отбранителни съоръжения в Европа от Втората световна война насам", според доклад, публикуван на 9 юни от Центъра за стратегически и международни изследвания, вашингтонски мозъчен тръст.

Русия също така попълни редиците и с част от около 300 000 резервисти, призовани в рамките на мащабна мобилизация, обявена от президента Владимир Путин през септември.

Поради тези причини военни експерти прогнозират, че за Украйна ще е изключително трудно да пробие руските линии, особено ако една от целите е да се придвижи на юг към Азовско море в опит да прекъсне "сухопътния мост", който позволява на Русия сухопътен достъп до окупирания Кримски полуостров.

"Самата отбранителна система е изградена доста умело", каза майор Максим Жоржин, командир на Трета отделна щурмова бригада на Украйна, чието подразделение се бори да заеме позиции около Бахмут и според сведенията вече е заело някои по-високи позиции.

"Противникът се опитва да удържи всички свои позиции, опитва се да се бие. Това забавя настъплението ни, но не го спира", каза той.

"Русия планира да води линейни отбранителни сражения от окопни линии, използвайки пояси от препятствия, отстъпвайки на по-дълбоки отбранителни позиции, когато бъде притисната", каза Бен Бари, британски бригаден генерал в оставка, сега старши научен сътрудник по сухопътна война в Международния институт за стратегически изследвания.

"Бих коментирал, че ако Украйна успее бързо да пробие отбранителен пояс... тя може да застане зад руската отбрана и да я разцепи", каза той пред RFE/RL.

Около град Токмак в Запорожска област украинските сили съобщават за сериозни отбранителни линии. Работата на руската артилерия и бойни хеликоптери правят напредването бавно. Нещо повече, украинските сили все още не са успели да ударят основните, още по-страховити линии на около 10-15 км по-на юг.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че са заловени или унищожени оръжия, доставени от НАТО, включително танкове "Леопард" от Германия и пехотни машини "Брадли" от САЩ. В същото време Русия претърпя значително пропагандно поражение.

Известен руски военен блогър съобщи, че генерал-майор Сергей Горячев, началник на щаба на 36-та армия, е бил убит на 12 юни от украинска ракета в Запорожка област. Съобщението не беше независимо потвърдено. При друг непотвърден инцидент на 14 юни подразделение на 20-а руска комбинирана армия, събиращо се край село Кременна в източната част на Луганска област в очакване на пристигането на друг генерал, е било поразено от удар на украинска установка HIMARS. Руски военни блогъри, включително един, свързан с Министерството на отбраната, заявиха, че неизвестен брой войници са били убити.

 

Мъглата на войната. Война в мъгла.

 

Най-големият въпрос е дали Украйна ще успее да пробие руската отбрана на едно или повече места по протежение на фронтовата линия.

"Степента на успеха ще се определя от това колко голям е напредъкът от другата страна на пробива", казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Кралския институт за въоръжени сили в Лондон.

"Ако пробивът може да бъде постигнат, тогава решаващият въпрос ще бъде колко единици има Украйна в резерв, за да се изстреля напред и да използва успеха. Ако в момента операциите са методични, след като се стигне до пробив в линията, скоростта ще бъде от съществено значение", пише той.

Друг важен въпрос е дали актуалните военни операции на Украйна са наистина контраофанзива, или, както подозират някои експерти, те са "сондиращи" или "разузнавателни" операции, целящи да открият слабите места в отбраната.

"Украинците търсят местата, в които руснаците са най-слаби", каза Форсстрьом, който сега е старши изследовател в руската изследователска група във Финландския университет за национална отбрана."Сега те търсят решаващите точки, където руснаците може да нямат възможност да извършат контраатака", каза той пред RFE/RL.

"Настъплението явно е започнало, но според мен не и основната атака", според Бен Ходжис, пенсиониран генерал-лейтенант от американската армия, командващ американските сили в Европа. "Когато видим големи бронирани формирования да се присъединяват към атаката, тогава мисля, че ще разберем, че основната атака наистина е започнала."

Оценката, че Украйна все още не се е ангажирала изцяло с офанзивата, беше повторена от Евгений Пригожин, основател руската на частната наемническа компания "Вагнер".

"Мога да кажа едно - всяка офанзива трябва да се оценява, както и резултатите от нея, след като настъпателният потенциал на противника е изчерпан. Доколкото разбирам, нападателният потенциал на Украйна далеч, далеч не е изчерпан", казва той в пост, публикуван от пресслужбата на компанията му. "И затова... не бройте кокошките си, преди да са се излюпили."

 

 

 

 

Майк Екел

Станете почитател на Класа