Зеленски отхвърли призивa на африкански лидери за преговори с Русия

Зеленски отхвърли призивa на африкански лидери за преговори с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Володимир Зеленски каза, че няма да води мирни преговори с Русия, докато тя не изтегли напълно войските си от Украйна. Това се случи на срещата му с лидерите на няколко африкански държави в Киев.

 

 

 

На проведената в петък визита на африканските лидери украинският президент каза, че започването на преговори преди изтеглянето на войските би означавало не прекратяване, а само замразяване на войната.

Срещата се провежда на фона на започналото преди около седмица украинско контранастъпление, от което се очаква да обърне хода на продължаващата вече 16 месеца руска инвазия в страната. Украинските сили твърдят, че към петък са си върнали поне шест села по южната и югоизточната част на 1000-километровата фронтова линия.

„Русия отдавна се опита да измами всички със [споразумението в] Минск. Очевидно е, че сега тя се опитва да се върне към старата си примитивна тактика на измама. Но Русия вече няма да може да измами света. Определено е невъзможно да измами Украйна. Още веднъж подчертавам: имаме нужда от истински мир, което означава - реално изтегляне на руските войски от цялата ни независима земя", каза Зеленски в обръщението си.

Делегацията от африкански лидери пристигна в Киев на сутринта на 16 юни. В нея участват президентите на Южна Африка, Замбия, Коморските острови и Сенегал, както и министър-председателят на Египет. Те предлагат план за "изграждане на доверие" сред участниците в евентуални мирни преговори между Русия и Украйна.

След Украйна делегацията отпътува за Санкт Петербург, където днес ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

На срещата си с африканската делегация Зеленски е представил резултатите от двете експортни инициативи - Черноморската зърнена сделка и хуманитарната инициатива "Зърно от Украйна". Лидерите на страните обсъдиха по-нататъшни стъпки в областта на продоволствената сигурност и създаването на зърнени хъбове в африканските страни.

Станете почитател на Класа