"Позор за еврейския народ". Главният равин на Украйна критикува Путин за думи по адрес на Зеленски

"Позор за еврейския народ". Главният равин на Украйна критикува Путин за думи по адрес на Зеленски
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2023
  • Сподели:

Официални лица, свързани с Израел, остро разкритикуваха думи на президента на Русия за украинския лидер Володимир Зеленски.

 

 

Това се случи след като вчера, по време на реч на икономическия форум в Санкт Петербург, Путин нарече президента на Украйна „позор за еврейския народ“.

"Имам много приятели евреи. Те казват, че Зеленски не е евреин и е срам за еврейския народ“, каза Путин на годишния икономически форум в Санкт Петербург в петък, като специално уточни, че това не е шега.

В отговор на това главният равин на Украйна Моше Реувен Азман каза, че се гордее със Зеленски, който не напусна страната в началото на войната, въпреки опасността за живота му. „Аз и цялата еврейска общност в Украйна, както и целият свободен свят, подкрепяме президента Зеленски“, цитира изданието "Украйна сега" думите на равина.

Правозащитникът и член на надзорния съвет на комплекса Бабин Яр каза, че украинците могат да се гордеят с избора си на президент евреин, който играе историческа роля в защитата на бъдещето.

На свой ред украинският посланик в Израел Евгений Корнийчук подчерта, че Киев очаква Путин да бъде осъден за думите си от израелското правителство. В противен случай посещението на съпругата на Зеленски в Израел, планирано за близко бъдеще, ще бъде отложено или отменено, каза Корнийчук.

Дипломатът нарече коментарите на руския президент антисемитски и насочени срещу еврейския народ.

Това не е първият път, в който Путин използва подобна реторика по адрес на украинския лидер. Преди две години той го нарече "еврейски нацист", а само преди няколко дни на среща с военни кореспонденти в Кремъл, руският президент обвини необосновано Зеленски, че подкрепя "неонацистите въпреки еврейския си произход".

Станете почитател на Класа