ISW: Руски общинари с отворено писмо към армията- да се оттегли от Украйна

ISW: Руски общинари с отворено писмо към армията- да се оттегли от Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.06.2023
  • Сподели:

Избрани настоящи и бивши руски общински служители подписаха отворено писмо, в което призовават руските армии да се върнат към "общопризнатите" руски граници заради кризата, предизвикана от разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).

 

 

 

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитирани от news.bg

Общински служители от Москва и Санкт Петербург, както и от Московска и Ленинградска област, подписаха документа, в който се твърди, че разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа ще се отрази на екосистемата на планетата, на здравните проблеми и на икономиката в продължение на много десетилетия.

В писмото се посочва, че действията на Путин от 24 февруари 2022 г. насам са предизвикали неуточнени катастрофални събития, но не се посочват продължаващите руски военни операции в Украйна като причина за изтеглянето на руските сили.

Възможно е руски официални лица, които не са свързани с Кремъл, да използват обществената загриженост за екологичната и хуманитарната ситуация, свързана с разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа, за да изразят несъгласие с войната в Украйна, без да критикуват пряко самите военни действия.

Кремъл в голяма степен създава условия за репресии срещу антивоенното несъгласие. Руснаците, които имат антивоенни настроения, могат да използват разрушаването на язовира, за да изразят опозицията си срещу войната по много ограничен начин.

На 16 юни украинските сили продължиха контраофанзивата в поне три сектора на фронта и според съобщенията са постигнали успехи.

Украинският генерален щаб заяви, че украинските сили са провели успешни контраофанзивни операции югозападно от Бахмут в района на Ступочки (на около 12 км югозападно от Бахмут); в западната част на Донецка област в района на Въгледар; в района на границата между Западен Донецк и Източна Запорожка област по линията Левадне-Старомайорске; и в западната част на Запорожка област по линията Новоданливка-Роботин.
Геолокационни кадри, публикувани на 15 юни, показват, че украинските сили са постигнали незначителни успехи в северозападните покрайнини на Бахмут западно от Яхидне, а руски военни блогъри твърдят, че украинските войски продължават контраатаките северозападно, западно и югозападно от Бахмут.

Руски военни блогъри твърдят също, че украинските сили са продължили да атакуват руски позиции южно от Велика Новосилка в западната част на Донецка област, постигнали са успехи в централната част на Запорожка област южно от Хуляйполе и са провели настъпателни операции югозападно от Орихов.

На 15-16 юни руските сили насочиха към Киев и Кривой Рих крилати ракети и дронове камикадзе. Украинският генерален щаб съобщи, че на 15 юни руските сили са нанесли пет ракетни удара с крилати ракети Kh-59, Kh-101 и Kh-555, а украинските сили са свалили и два дрона "Шахед".
Началникът на Днепропетровска област Серхий Лисак съобщи, че на 15 юни руски ракети са били насочени към две промишлени предприятия в Кривий Рих.

Украински официални лица съобщиха също, че украинската противовъздушна отбрана е прихванала шест руски ракети "Кинжал" и шест "Калибър", които са били насочени към Киевска област през деня на 16 юни, което съвпада с посещението на няколко африкански държавни глави в Киев.

Държавните глави на седем африкански държави се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски на 16 юни в Киев в рамките на съвместна мирна мисия. Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, президентът на Замбия Хакаинде Хичилема, президентът на Коморските острови Азали Асумани, президентът на Република Конго Денис Сасу Нгесо, министър-председателят на Египет Мостафа Мабдули, президентът на Сенегал Маки Сал и представител на Уганда се срещнаха с украинското ръководство в Киев.

По време на посещението руските сили нанесоха ракетен удар по Киев, което принуди африканските лидери да се укрият в бункери по време на срещите си.

Някои руски военни блогъри твърдяха, че руските сили не са нанесли ракетен удар по Киев по време на посещението на африканските лидери, а друг абсурдно твърдеше, че именно украинските сили са инсценирали нападението.
Африканските лидери ще продължат пътуването си нататък до Санкт Петербург на 17 юни, където ще се срещнат с руския президент Владимир Путин.

ISW ще направи цялостна оценка на това пътуване след отчитане на резултатите от посещението на делегацията в Русия.

Кремъл твърди, че Русия е започнала да прехвърля тактически ядрени бойни глави (под руски контрол) в Беларус в съответствие с предварително обявените планове. На 16 юни руският президент Владимир Путин обяви, че Русия е преместила първото разполагане на тактически ядрени бойни глави в Беларус.

Путин заяви, че до края на 2023 г. руските сили ще разположат в Беларус цялата планирана доставка на тактически ядрени бойни глави.

ISW по-рано оцени, че разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус е част от дългогодишните усилия за затвърждаване на фактическия военен контрол на Русия над Беларус и е много малко вероятно да предвещава каквато и да е руска ескалация.

Основни изводи

На 16 юни украинските сили продължиха контраофанзивата в поне три сектора на фронта и според съобщенията са постигнали успехи.
На 15-16 юни руските сили са атакували Киев и Кривой Рих с крилати ракети и безпилотни самолети камикадзе.
Държавните глави на седем африкански държави се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски на 16 юни в Киев в рамките на съвместна мирна мисия.
Кремъл заяви, че Русия е започнала да прехвърля тактически ядрени бойни глави (под руски контрол) в Беларус, в съответствие с предварително обявените планове.
Избрани настоящи и бивши руски общински служители подписаха отворено писмо, в което призовават руските сили да се върнат към "универсално" признатите руски граници поради кризата, предизвикана от разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).
Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Сватово-Кремина.
Руските и украинските сили проведоха сухопътни атаки в близост до Бахмут и по линията Авдиевка-Донецк.
Украинските сили продължиха наземните атаки в района на Въгледар.
Украинските сили продължиха контраофанзивни операции в близост до административната граница на Донецка и Запорожка област и според съобщенията са постигнали успехи в този район.
Руското министерство на отбраната (МО) се опитва да стимулира с парични средства унищожаването на украинско военно оборудване, вероятно за да подкрепи продължаващите усилия за набиране на военнослужещи.
Руските и окупационните власти се опитват да укрепят руските наземни комуникационни линии (НЛК) между Русия и окупирана Украйна.

 
 
 

Станете почитател на Класа