Наблюдателите не откриха доказателства за ядрени оръжия в Беларус

Наблюдателите не откриха доказателства за ядрени оръжия в Беларус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.06.2023
  • Сподели:

Към 23:20 часа на 16, 23 юни наблюдателите не разполагат с потвърждаваща информация за началото на реалното прехвърляне на ТЯО в Беларус.

 

 

Както пише мониторинговата група "Беларуски гаюн", през последните месеци и Путин, и Лукашенко направиха редица противоречиви изявления относно прехвърлянето на тактическо ядрено оръжие на Беларус.

Изявленията на Путин и Лукашенко относно разполагането на тактически ядрени оръжия си противоречат и може да показват, че Лукашенко не разполага с цялата информация и контрол върху процеса на разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус и кампанията за дезинформация, договорена между Путин и Лукашенко, с целта да се създаде политически натиск в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и продължаващата украинска контраофанзива, пише УНИАН.

"Искаме също така да подчертаем, че в изявлението Путин не е уточнил вида, според него, на боеприпасите, прехвърлени на Беларус. По-рано беше обявено предаването на боеприпаси за използване от щурмови самолети Су-25 и ОТРК "Искандер". Вероятният начин на доставка беше наречен железопътен транспорт. Към момента нашата мониторингова група не е регистрирала движение/пристигане на тактическо ядрено оръжие от Руската федерация в Беларус", се казва в изявлението.

На 16 юни Путин каза, че Русия е преместила част от ядрените си оръжия в Беларус: "Първите ядрени заряди са доставени на територията на Беларус. Но само първата. Това е първата част. Но до в края на лятото, до края на годината, ние ще завършим тази работа изцяло и напълно".

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко разказа как е молил руския президент за ядрено оръжие, по-специално един ОТРК "Искандер" (потенциален носител), за което Путин обяви на 25 март.

 

Станете почитател на Класа