Австралия прие закон, отменящ договора за новото руско посолство

Австралия прие закон, отменящ договора за новото руско посолство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.06.2023
  • Share:

Австралийското правителство избърза със специално законодателство, което му позволява да анулира договора за наем на Русия за парцел за ново посолство близо до сградата на парламента, позовавайки се на опасения за националната сигурност.
Антъни Албанезе и министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл обявиха това, като премиерът обеща да действа „бързо, за да гарантира, че наетият обект няма да стане официално дипломатическо присъствие".
Руското правителство предприе правни действия след решение на Националния столичен орган от август да прекрати договора за наем на парцела земя в Яралумла. На 31 май руското правителство спечели делото си във федералния съд, който установи, че „прекратяването е невалидно и без ефект". Русия има съществуващо посолство в Грифит, на около 2,5 километра от сградата на парламента.
Албанезе каза пред репортери в Канбера „Правителството е получило много ясни съвети за сигурност относно риска, представляван от ново руско присъствие толкова близо до сградата на парламента. То е информирало ръководството на коалицията и парламентаристите и главния министър на австралийската столична територия Андрю Бар. Русия ще продължи дипломатическото си присъствие в Грифит, точно както Австралия има дипломатическо присъствие в Москва".
Законодателството беше представено от О'Нийл в четвъртък сутринта и беше прието в Сената малко повече от час по-късно. О'Нийл каза „Законопроектът е ясен, той идентифицира конкретно парче земя в Канбера, което в момента има договор за наем между Националния столичен орган и Руската федерация и законопроектът прекратява този договор за наем. Основният проблем с предложеното второ руско посолство в Канбера е неговото местоположение. Това място се намира в непосредствена близост до сградата на парламента. Правителството е решило земята да не се използва за бъдещо дипломатическо присъствие".
Той предположи, че руското правителство може да предприеме действия в отговор, но предупреди: „Не очакваме, че Русия е в състояние да говори за международното право, като се има предвид тяхното отхвърляне, толкова последователно и толкова нагло, с инвазията им в Украйна и жестокостите, които се случиха които се случват непрекъснато."

Станете почитател на Класа