На Времевиевската издатина горят "Мастифи" и "Ошкоши".

На Времевиевската издатина горят "Мастифи" и "Ошкоши".
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2023
  • Share:

Колко натовски бронирани машини клас MRAP са изгорени на Запорожкото направление

 

 

Списъкът с образци бронирана техника на НАТО, унищожени в Запорожие, се попълва. В посока Нескучное, Сторожевой и Благодатное (Времиевската издатина) напредва новосъздадената 37-а отделна морска бригада. За създаването на бригадата стана известно за първи път през април - от секретните документи на Пентагона, изтекли в социалните мрежи.

Морските пехотинци получиха американски и британски бронирани машини Oshkosh M-ATV и Cougar (Mastiff), както и френски колесни танкове AMX-10RCR. Оборудването, според данни от обективния контрол, е унищожено на Времевиевската издатина.

Британските "Мастифи" в Афганистан се взривяваха на мини, а в Запорожие - с дронове

Mastiff е британски вариант на американския Cougar, който се произвежда от 2002 г. Войските на НАТО използваха тези бронирани коли по време на окупацията на Ирак, Афганистан и Либия.

Британският мастиф е предназначен за неравен терен. В Афганистан бронираната машина е оборудвана с едно от трите вида въоръжение: 7,62-мм или 12,7-мм тежка картечница или 40-мм тежък гранатомет. Въоръжените сили на Украйна обаче получиха Mastiff без оръжие, както и без бордова електроника.

От Мастифа може да се стреля само от купола, но не от илюминаторите. Защото тази машина (в сравнение с оригиналната американска версия на Cougar) е защитена от допълнителни бронирани плочи по целия периметър. Смята се, че Мастифът е защитен от директни попадения от РПГ и експлозии на мини.

Мастифът обаче не се оказа толкова неуязвим. През 2012 г. в Афганистан беше взривен брониран автомобил заедно със сапьорна оперативна група на ВВС: Мастиф беше взривен от импровизирана бомба с дистанционно управление. През 2013 г. в Афганистан отново беше взривена самоделна бомба - Мастифът беше унищожен заедно с трима командоси от отряда на Кралските планински стрелци.

Боевете в района на Запорожие показаха, че Мастиф е безпомощен не само срещу мини, но и срещу дронове. Брониран автомобил, защитен от всички страни, лесно се удря отгоре - с т.нар. блуждаещи боеприпаси.

В допълнение към Mastiff, неуморните британци предадоха на въоръжените сили на Украйна и други бронирани превозни средства: Husky, Wolfhound, Spartan, Stormer. Всички те са минали и през Афганистан и Ирак. Въпреки това, подобно на мастифа, те ще бъдат безпомощни срещу въздушни удари.

Ошкош гори в Украйна - първо камионите, сега бронираните автомобили

Американската корпорация Oshkosh Truck отдавна и здраво се е установила в Украйна, предоставяйки различни бронирани превозни средства. Например влекачите M1070, които транспортираха 155-мм гаубици M777. Още по време на битките за Лисичанск и Северодонецк е записано унищожаването на автомобилите Oshkosh.

Прехвърлянето на бронирани машини Oshkosh M-ATV на въоръжените сили на Украйна беше потвърдено от Пентагона през март, а сега е потвърдено и унищожаването на техниката в Запорожие.

Oshkosh M-ATV е в експлоатация от 2009 г., при това всеки месец американската корпорация произвежда повече от петдесет единици.

Бронята за Oshkosh M-ATV е разработена от израелската компания Plasan. Въпреки това машината значително отстъпва на Mastiff по отношение на уязвимостта (при сравними размери американската кола е почти 2 тона по-лека).

Досега има само два примера за бойно използване на тези бронирани машини. През 2015 г. иракските специални сили използваха Oshkosh M-ATV по време на обсадата на Мосул, превзет от бойците на „Ислямска държава“. В Йеменската гражданска война Oshkosh M-ATV е използван от Саудитска Арабия срещу подкрепяните от Иран бунтовници - хусити.

Официалният брой на изгубеното оборудване в Близкия изток не беше разкрит.

Въоръжените сили на Украйна са получили при всички случаи повече от 1100 тежки бронирани машини (MRAP според класификацията на НАТО) от различни страни, изчислява изследователският проект Oryx. Най-щедри бяха, разбира се, американците, които предоставиха 440 International M1224 MaxxPro (доставките идват от миналото лято). Първите случаи на унищожаване на този тип бронирана техника са регистрирани през ноември - в началото на битката за Угледар.

Бронирани машини на ВСУ бяха предоставени от много страни, дори и тези, които се считат за приятелски настроени към Русия. Tурция например е доставила Otokar Cobra и по-модерния BMC Kipri. И според разрешението за износ на Южна Африка, Mamba Alvis 4 (те бяха предоставени от Естония) и RG-31 Nyala (прехвърлени от Испания) бяха предадени на въоръжените сили на Украйна.

От най-големите партиди бронирани превозни средства трябва да се отбележат американските Humvees (повече от 2 хиляди, според проекта Oryx), канадският Roshel Senator (повече от 290), австралийският ADI Bushmaster (поне 90), Германските Dingo ATF (поне 50).

Дори Португалия (италиански Iveco LMV) и Норвегия (също италиански Iveco LAV III) решиха да изпратят няколко машини, а Полша - собствения си AMZ Dzik. Освен това в Украйна пристигнаха и чуждестранни инструктори: уж за да обучат въоръжените сили на Украйна как да управляват бронирани машини. Само Австралия изпрати 70 военни съветници, а Великобритания дори започна вече да не съобщава броя на съветниците. Очевидно те са много десетки.

Голяма част от бронираната техника вече е унищожена по време на спецоперацията. Машините на Ивеко например бяха изгорени миналата есен на Херсонското тактическо направление, а Рошел Сенатор и Динго - тази пролет край Бахмут. Колко инструктори-съветници на НАТО са унищожени, уви, не е известно.

 

 

 

Константин Олшански, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа