Украйна привлече 200 хиляди военни за "приазовското клане": контраофанзивата се задъхва

Украйна привлече 200 хиляди военни за "приазовското клане": контраофанзивата се задъхва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2023
  • Share:

Тактиката на въоръжените сили на Украйна, която се оказа с големи загуби за противника, изглежда се преразглежда. Военни експерти прогнозират още по-ожесточени битки тази седмица с хиляди украински резервисти.

 

 

Според някои данни врагът изтегля 200 хиляди души и "танков юмрук" към линията на съприкосновение в Запорожие, пише Московский комсомолец.

Експертите не изключват, че противникът ще разшири фронта и ще реши да премине Днепър, за да отклони вниманието на нашите войски и да заеме левия бряг.

Военният експерт, бивш офицер от специалните сили, полковник в оставка Анатолий Матвийчук разказа пред MK защо въоръжените сили на Украйна нямат шанс в Запорожие и Херсонска област, въпреки огромния резерв и помощта от Запада.

Най-"гореща" е ситуацията в запорожското направление. На Времевския перваз продължават ожесточени боеве, напомнящи дърпане на въже. Противникът заема населените места, но скоро отново се връща към позициите си под огъня на нашата артилерия и под ударите на нашите щурмови групи.

И така, селището Макаровка само в понеделник премина от ръка на ръка три пъти. Във вторник, 13 юни, селото е овладяно от руската армия, която прогонва врага от този район.

Жътвата остава под уверения контрол на руските войски. Основните усилия тук са съсредоточени върху възстановяването на фронтовата линия на север.

Селищата Новодаровка и Левадное остават в „сивата зона“: украинските формирования се готвят да се втурнат към Ривнопол, за да отрежат останалата част от Времевиевския перваз.

Промени в тактиката на врага се наблюдават от нашите бойци в Ореховското направление на Запорожкия фронт - Въоръжените сили на Украйна, поради риска от огромни загуби, станаха по-предпазливи и престанаха да изпращат колони за атака.

Както казаха бойците, които се бият на този участък от фронта, врагът „изкарва“ една или две коли или няколко танка, които стрелят и се оттеглят на позициите си.

Оценявайки боевете в запорожското направление, бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин специално отбеляза в своя канал командването на 58-ма армия и Южния военен окръг:

„Млади и талантливи военачалници. Безстрашни офицери. Те постоянно ръководят войските, познават ситуацията в детайли, тъй като лично са обиколили цялата фронтова линия преди началото на тази битка."

Битките в Запорожие, поради огромните загуби на врага, вече са наречени от хората „Азовското клане“, по аналогия с „месомелачката Бахмут“. По време на настъплението на въоръжените сили на Украйна тук са оставени около 25 хиляди души и 430 единици военна техника.

Съобщава се, че през последните дни нашата армия е започнала да използва повече авиация с управляеми бомби. Ударите се нанасят по близкия тил на Въоръжените сили на Украйна край Орехов.

„Според нашите данни сега има истинско „степно клане“. Много горяща тежка и лека бронирана техника. Загубите също са големи ”, съобщава каналът в Телеграм "Легитимный".

Краткосрочни постижения без стратегическо значение, получени с цената на огромни загуби, принуждават Киев да промени тактиката и да прокара фронта с още по-големи сили.

И така, според телеграм канала "Образ на бъдещето", Украйна изтегля доста внушителни резерви към линията на съприкосновение в Запорожие - около 200 хиляди души. Освен това за битка се подготвят шест механизирани бригади, които включват 490 танка, бойни машини и бронетранспортьори. Предполага се, че те ще бъдат въведени в битка в близко бъдеще, ако не и през следващите няколко часа.

Зеленски поиска от Генералния щаб спешно да отвори „втори фронт“, тъй като отбелязването на времето не дава осезаем резултат.

Според слуховете главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, „изчезнал от радарите“, бил против тази идея и предложил на заседание на щаба да се спре настъплението, да се прегрупират и да се изчака авиацията на НАТО. Зеленски обаче казал не.

Според някои съобщения Зеленски е настоял за форсиране на Днепър над Каховската водноелектрическа централа. Според официален Киев водата след взривяването на язовира на практика е изчезнала, а коритото на реката не е толкова широко, така че може да бъде форсирано с помощта на специална техника, лодки, понтонни мостове.

Противникът възнамерява да организира дузина преминавания, за да отвлече вниманието ни, бързо да завземе плацдарм от другата страна и да представи това на западните спонсори като победа.

Може би, имайки предвид тези планове на Въоръжените сили на Украйна, през нощта на 13 юни нашите ВКС нанесоха ракетни удари по Кривой Рог, където докараха твърде много украински резерви за предстоящото настъпление.

Според военния експерт Анатолий Матвийчук идеята за форсиране на Днепър може да се превърне в пълно поражение за въоръжените сили на Украйна.

- "Наистина, след като водата изтече, каналът се стеснява, появяват се бързеи, камъни, което създава илюзията за свободен достъп до десния бряг на Днепър" - каза той.

- "Но не смятам, че това е възможно, защото навсякъде има, първо, минни полета, и второ, комбинирани прегради - изрези, таралежи, "змейови зъби", бодлива тел. И едва след това – нашите позиции, с модерни противотанкови оръжия", смята експертът.

Малко вероятно е това да позволи на врага успешно да премине реката и най-важното - да превземе отбранителните структури.

Твърденията за форсиране на Днепър, според мен, са от областта на пропагандата, за да се създаде информационен шум и да се отвлече вниманието на обществеността, преди всичко в Украйна, а след това и на Запада, от загубите, които сега понасят въоръжените сили на Украйна . Това е един вид игра Западът да не спре финансовата си помощ за Украйна.

Според бившия офицер от специалните сили, Въоръжените сили на Украйна и 200-хилядните резерви, съсредоточени в запорожското направление, няма да помогнат.

„Да, има доказателства, че резервите се изтеглят до линията на съприкосновение“, каза той.

- "Но трябва да разберем, че имаме абсолютно превъзходство във въздуха и врагът, лишен от авиация, няма да може да направи нищо по въпроса", казва Матвийчук.

"Въоръжените сили на Украйна се опитаха да съсредоточат силите си в Херсонско направление, но тук ние вече ги издълбахме с нашите самолети, хеликоптери. И, може би най-важното, все още не сме използвали най-новите си оръжия - планиращите бомби и термобарични боеприпаси", добавя той.

 

 

 

Даря Федотова, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа