Швеция екстрадира в Турция поддръжник на ПКК

Швеция екстрадира в Турция поддръжник на ПКК
  • Публикация: 
  • Дата:  
    13.06.2023
  • Сподели:

В понеделник шведското правителство взе решение да изпрати обратно в Турция турски гражданин, който пребивава в Швеция и е бил осъден през 2013 г. за престъпление, свързано с наркотици, според информацията от АФП.

 

Тази стъпка е предприета в контекста на продължаващите пречки, които Турция, като член на НАТО, налага на кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз.

Мъжът, който вече е излязъл от затвора и живее легално в Швеция, твърди, че истинската причина за неговото задържане е фактът, че е бил активен член на прокюрдска политическа партия и е подкрепял група, която Турция счита за терористична.

Върховният съд на Швеция е заявил, че няма препятствия за екстрадирането му и че мъжът се разследва в Турция за публикуване на манипулирани снимки на президента, Реджеп Тайип Ердоган, което според турските закони е наказуемо.

Анкара обвинява Стокхолм, че не прави достатъчно за справяне с членовете на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други лица, които смята за екстремисти.

Военният съюз желае да приеме Швеция преди срещата на върха във Вилнюс, Литва, следващия месец. Преди това всички съществуващи членове на НАТО трябва да ратифицират протокола за присъединяване на страната-кандидат.

Шведското министерство на правосъдието потвърди, че правителството в Стокхолм одобрява решението на върховния съд от миналия месец за екстрадирането на турския гражданин, но не разкри личността му, предаде news.bg.

Станете почитател на Класа