Manager Magazin: Западът е в тупик заради маневрите на Русия със златото

Manager Magazin: Западът е в тупик заради маневрите на Русия със златото
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.06.2023
  • Share:

Западът не може да разгадае мистерията на руските маневри със злато. Това пише германският журналист Кристоф Ротвилм.

 

 

Централните банки по света продават злато от много години, залагайки на други активи. Преди известно време ситуацията се обърна на 180 градуса, Централната банка започна активно да попълва своите златни резерви. Според Кристоф Ротвилм на фона на случващото се действията на Русия с благородния метал изглеждат изключително любопитни. Това съобщава изданието Manager Magazine.

„Миналата година централните банки по света са купили повече от 1100 тона злато. Това е повече от двойно повече от предходната година“, пише авторът на немското издание.

През 2023 г. тенденцията за изкупуване на злато от централните банки продължи. През първите три месеца на тази година Централната банка е закупила 228 тона от благородния метал. Според експерти сериозната активност е причинена от геополитическата нестабилност в света. По-специално, главният стратег на Световния златен съвет Джон Рийд е убеден, че един от факторите, които са накарали Централната банка да изкупи златни кюлчета, е украинският конфликт. Напрежението около Тайван също оказва влияние.

 

00ддвн

 

„По-голямото портфолио от злато осигурява сигурност в случай на внезапни политически кризи“, заяви Джон Рийд.

Един от най-големите производители на злато в света е Русия, която преди това е изнасяла част от благородния си метал в европейските страни. След налагането на санкциите обаче това стана трудно.

Въпреки това западните анализатори са убедени, че Руската федерация продължава да изнася своя благороден метал и прави това, заобикаляйки ограниченията.

Тази ситуация се превърна в задънена улица за Запада.

Представители на западните страни не знаят какво точно прави Руската федерация със своето злато и на кого го продава.

„Не знаем на кого Русия продава своето злато“, признава Джон Рийд.

K.K

Станете почитател на Класа