New York Times: Нацистката символика на ВСУ може да подкопае подкрепата на Запада за Киев

New York Times: Нацистката символика на ВСУ може да подкопае подкрепата на Запада за Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.06.2023
  • Share:

Използването на нацистка символика от бойците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да има отрицателно въздействие върху подкрепата на режима в Киев от западните спонсори, въпреки че досега властите и обществените организации на Запада предпочитат да не обръщат внимание на това, пише New York Times.

 

 

New York Times: Нацистката символика на ВСУ може да подкопае подкрепата на Запада за Киев

 

Вестникът цитира няколко случая, когато на страниците на украинските въоръжени сили и НАТО в социалните мрежи са публикувани снимки на бойци от украинските въоръжени сили със символи на нацистки въоръжени формирования или други изображения, използвани от крайнодесни организации.

„Във всяка снимка униформени украинци носеха нашивки със символи, станали печално известни в нацистка Германия“, се казва в статията.

Отбелязва се, че когато потребители или журналисти посочват връзката на тези символи с нацистката идеология, снимките биват бързо изтривани.

„Двойнственото отношение на Украйна към тези символи, а понякога дори тяхното приемане, рискува да даде нов, мейнстрийм живот на иконите, които Западът се опитва да унищожи повече от половин век“, пише вестникът.

Въпреки това, посочва вестникът, до момента няма практическа реакция от Запада на инцидентите с нацистки символи.

„Хората в Украйна, които заемат ръководни позиции, или не разпознават, или не искат да разпознаят и разберат как тези символи се възприемат извън Украйна. Считам, че украинците трябва все повече да осъзнават, че тези изображения подкопават подкрепата за страната“, пише Майкъл Колборн, изследовател на Bellingcat, изучаващ международните крайнодесни движения.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа