SEC съди Binance и Чанпенг Джао за „злоупотреба с милиарди долари“

SEC съди Binance и Чанпенг Джао за „злоупотреба с милиарди долари“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.06.2023
  • Share:

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, и нейният главен изпълнителен директор са съдени от висшия финансов надзорен орган на САЩ, който ги обвини, че са направили милиарди долари, като същевременно „поставят активите на инвеститорите на значителен риск".
В съдебно дело Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) обвини Binance в смесване на милиарди долари клиентски средства и тайното им изпращане на отделна компания, контролирана от нейния основател и главен изпълнителен директор Чанпенг Джао.
„Ние твърдим, че Джао и субектите на Binance не само са знаели правилата на пътя, но също така съзнателно са избрали да ги избегнат и да изложат на риск своите клиенти и инвеститори", каза Гурбир Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC.
В своята жалба, подадена в понеделник във федерален окръжен съд във Вашингтон, SEC добави: „Ответниците са се обогатили с милиарди щатски долари, като същевременно са изложили активите на инвеститорите на значителен риск." В жалбата се твърди, че между юни 2018 г. и юли 2021 г. Binance е спечелила най-малко $11,6 милиарда приходи, предимно от такси за транзакции.
Наред с други обвинения, SEC твърди „докато Джао и Binance публично твърдяха, че клиентите от САЩ са били ограничени от транзакции на Binance.com, Джао и Binance в действителност подкопаха собствените си контроли, за да позволят тайно на клиенти с висока стойност от САЩ да продължат да търгуват на платформа Binance.com".
13 граждански обвинения са повдигнати срещу Джао, Binance Holdings и два други свързани с Binance субекти, BAM Trading Services и BAM Management US Holdings. SEC казва, че Binance и BAM управляват платформата Binance.US, която е създадена за клиенти от САЩ, след като през 2019 г. основната платформа на Binance заяви, че напуска пазара в САЩ.
SEC твърди „докато Джао и Binance публично твърдяха, че Binance.US е създадена като отделна, независима платформа за търговия за американски инвеститори, Джао и Binance тайно контролираха операциите на платформата Binance.US зад кулисите. Джао и Binance са успели да смесят или отклонят клиентски активи както пожелаят, включително към контролирано от Джао дружество, наречено Sigma Chain. Sigma също е участвала в манипулативна търговия", която изкуствено е увеличила обема на търговия на Binance.US"
SEC също така обвини Binance и BAM Trading в опериране на нерегистрирани борси за ценни книжа, брокери-дилъри и клирингови агенции, както и в нерегистрирано предлагане и продажба на крипто активи, включително Binance USD stablecoin, цифров токен, чиято стойност е обвързана с американския долар. Твърди се, че Джао е „контролно лице" за нерегистрираната обменна операция. Джао е наредил на Binance да скрие достъпа на клиенти с големи обеми от САЩ до Binance.com. В едно доказателство, включено в делото, главният директор по съответствието на Binance изпрати съобщение до колега, казвайки: „Ние работим като шибана нелицензирана борса за ценни книжа в САЩ, брато." На друго място в делото той е цитиран да казва: „Ние не искаме [Binance].com да бъде регулиран някога."
Говорител на Binance каза: „Искаме да сме ясни, че макар да приемаме сериозно обвиненията в жалбата на SEC, те не трябва да бъдат обект на принудително действие на SEC, да не говорим за ускорено действие. Те са неоправдани."
През март Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ съди Binance и Джао в иск, който твърди, че ответниците са извършили „умишлено избягване на законодателството на САЩ". Твърденията в жалбата са, че Binance е помагала на клиенти от САЩ да търгуват на платформата, въпреки че не са имали регулаторно разрешение за това.
Биткойн, най-голямата криптовалута в света, се срина с цели 6% след новината до най-ниското си ниво от почти три месеца. Собствената криптовалута на Binance BNB, четвъртата по големина в света по размер на пазара, спадна с повече от 5%.
Binance доминира в крипто търговията, обработвайки сделки на стойност около 65 милиарда долара на ден миналата година.

Станете почитател на Класа