Главоболие за правния екип - Хари пропусна първия ден от процеса

Главоболие за правния екип - Хари пропусна първия ден от процеса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.06.2023
  • Share:

Неявяването на принц Хари във Върховния съд в понеделник предизвика главоболие за правния му екип, който беше принуден да обясни, че той е избрал да остане в Лос Анджелис за втория рожден ден на дъщеря си.
Първоначално той трябваше да даде показания в процеса си за хакване на телефона срещу Mirror Group Newspapers във вторник. Но съдията Фанкорт беше поискал той да бъде в съда и да е готов да даде показания в понеделник, в случай че адвокатите приключат встъпителните си правни аргументи по-рано от очакваното.
Когато правният екип на Mirror посочи, че ще ускорят встъпителните си аргументи, екипът на Хари призна, че клиентът им няма да е готов навреме – за очевидното раздразнение на съдията, който каза, че е „малко изненадан".
Като се има предвид, че делото се гледа в гражданската съдебна система без съдебни заседатели, се счита за неразумно да се дразни единственият човек, който ще реши изхода му.
Дейвид Шерборн, адвокатът на Хари, каза пред съда, че неговият клиент е напуснал Калифорния с полет едва в неделя вечерта, като е решил да даде приоритет на присъствието на тържеството за принцеса Лилибет.
Андрю Грийн KC, който ще разпитва Хари от името на Mirror Group Newspapers, каза, „изключително е, че принцът не е бил на разположение за първия ден от собствения си процес". Съдия Фанкорт изглежда се съгласи, предполагайки, че ще обмисли възможността за допълнително време за кръстосан разпит на принца във вторник и сряда, ако е необходимо. Очаква се Грийн да постави под съмнение доказателствата и мотива на Хари за завеждане на делото.
Години наред съдебните заседания за хакване на телефони се провеждат във Върховния съд, като понякога присъстват само шепа репортери. Такива истории често бяха отхвърляни като исторически любопитни факти от минала епоха и получиха ограничено отразяване.
Участието на Хари и редица нови твърдения превърнаха случаите в големи новинарски събития. Десетки фотографи, екипи на телевизионни оператори и репортери се бяха събрали пред Ролс Билдинг в централен Лондон за пристигането на принца, само за да научат, че той все още се справя с джет лага и няма да присъства до вторник.
Хари ще стане първият висш кралски член, подложен на кръстосан разпит в съда след скандала с кралската бакара през 1891 г., когато бъдещият Едуард VII беше разпитан за предполагаема измама в игра на карти.

Станете почитател на Класа