Министърът на отбраната на Китай предупреди за предстояща катастрофа

Министърът на отбраната на Китай предупреди за предстояща катастрофа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу предупреди за възможна катастрофа в отношенията със САЩ

 

 

Министърът на отбраната на Китай предупреди за предстояща катастрофа

 

Конфликтът между Китай и САЩ ще се превърне в «непоносима катастрофа» за целия свят, такова мнение изрази китайският министър на отбраната Ли Шанфу в неделя на годишната азиатска среща на върха за сигурността «Диалог Шангри Ла», думите му цитира Reuters.

„Не може да се отрече, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и САЩ ще бъде непоносима катастрофа за целия свят“, каза министърът.

Ли отбеляза, че Китай предпочита диалога пред конфронтацията със САЩ, въпреки факта, че двете страни в много се различават.

„Това обаче не трябва да пречи на двете страни да търсят допирни точки и общи интереси за развитие на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството“, каза той.

Министърът добави, че светът е достатъчно голям, за да могат Китай и САЩ да се развиват заедно.

В събота стана известно за инцидент в Тайванския пролив между китайски и американски военни кораби.

Както съобщиха от ВМС на САЩ, военен кораб на КНР е извършвал «небезопасни» маневри близо до есминеца USS Chung-Hoon на разстояние по-малко от 150 метра.

В резултат корабът на ВМС на НОАК «преминал пред носа» на американския есминец, който се наложило да «промени курса си и да забави скоростта».

Коментирайки този инцидент, Ли Шанфу заяви, че чуждестранни военни кораби и самолети навлизат в райони, прилежащи към територията на Китай не за мирен преход, а за провокации.

Според него Пекин не е против мирното преминаване на чуждестранни кораби, ако това не се използва в качеството на предлог за хегемония в корабоплаването.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа