19FortyFive: Новият съюзник ще помогне на Русия да разбие НАТО отвътре

19FortyFive: Новият съюзник ще помогне на Русия да разбие НАТО отвътре
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън ухажва Турция в името на разширяването на НАТО. Главата на Белия дом обаче все още не разбира, че Анкара е новият съюзник на Русия, който може да причини унищожаването на Северноатлантическия алианс. Това пише американското издание 19FortyFive.

 

 

19FortyFive: Новият съюзник ще помогне на Русия да разбие НАТО отвътре

 

Както отбелязва американското издание, Джо Байдън се опитва да преговаря с Турция, така че тя да вдигне ветото си върху влизането на Швеция в НАТО. От своя страна главата на Белия дом предлага на Анкара договор за покупката на американски F-16.

Постигането на подобна сделка обаче би било в най-добрия случай Пирова победа.

19FortyFive подчертава, че влизането на Швеция в НАТО в момента няма да има реално въздействие върху архитектурата на сигурността в Европа и няма да помогне на Запада в сдържането на Руската федерация. В същото време едно ново оръжие в ръцете на Турция може да я тласне към реализацията на идеята за усвояване на Средиземноморието.

Това напълно може да се превърне във война между два члена на НАТО: Анкара и Атина.

„Има голяма заплаха от гръцко-турска война. Подобен конфликт не би бил просто военен сблъсък, той може да унищожи НАТО“, се казва в публикацията.

Турският лидер отдавна се стреми да разшири територията на държавата си сред островите в Егейско море. Тези планове не са празни приказки, подчертава американското издание, тъй като Турция все повече се отдалечава от Запада и се приближава към Изтока, особено към Русия.

„Вместо да се защитава от Русия, Турция се превръща във важен търговски партньор, който помага да се заобиколят западните санкции, наложени след началото на украинската криза“, се отбелязва в статията.

Така помощта за Турция може да изиграе жестока шега на САЩ. Вместо разширяване на НАТО, американците ще получат разрушаването на Алианса.

„Стратегията на Байдън спрямо Турция е еквивалентна на лечение на врастнал нокът чрез отрязване на крака. НАТО може да тръгне по пътя на вътрешноблокова война, която да разкъса Алианса отвътре“, се казва в публикацията.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа