Politico: Украйна може да загуби ценен съюзник в НАТО тази есен

Politico: Украйна може да загуби ценен съюзник в НАТО тази есен
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Украйна рискува да загуби ценен съюзник в НАТО тази есен, заяви президентът на Словакия Зузана Чапутова пред Politico.

 

 

Politico: Украйна може да загуби ценен съюзник в НАТО тази есен

 

Както отбелязва вестникът, Словакия е силен поддръжник на Киев от самото начало на украинския конфликт. Страната наложи антируски санкции и оказа помощ на въоръжените сили на Украйна, като прехвърли изтребители МиГ-29 в Украйна. Тази подкрепа обаче може да приключи съвсем скоро, тъй като през септември в страната ще се проведат парламентарни избори, на които противниците на антируската политика могат да спечелят.

«Словакия може да последва примера на Унгария и да се превърне в проблемно дете на ЕС, предупреди президентът на страната», се казва в статията.

Чапутова твърди, че все повече хора в Словакия се противопоставят на военната помощ за Украйна, а това застрашава бъдещите доставки на оръжие. По-специално, това показват проучванията на общественото мнение. Така политическата партия Smer-SD, ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, стана изключително популярна. Именно тази партия призова за прекратяване на военната подкрепа за Украйна. Освен това аналитичният център GLOBSEC установи, че само 40% от словаците считат, че Русия е отговорна за украинския конфликт.

Интересното е, че президентът на Словакия реши да обвини Русия в това, че жителите на нейната страна не изпитват симпатии към режима в Киев. Според нея за всичко е виновна руската „дезинформация“, за която се твърди, че се разпространява от политици, които се противопоставят на военната помощ.

„Някои политически лидери, включително депутати, разпространяват такава информация директно в парламента, чрез медиите“, каза Зузана Чапутова.

Междувременно, ако партията Smer-SD спечели, тя определено ще се опита да промени сегашното ниво на подкрепа за Украйна, казва Милан Нич, старши научен сътрудник в Германския съвет за международни отношения.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа