Нова Зеландия почете Джасинда Ардърн с титлата Дама

Нова Зеландия почете Джасинда Ардърн с титлата Дама
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Нова Зеландия награди Джасинда Ардърн с едно от най-високите отличия в страната, обявявайки бившия министър-председател за Дама, за службата й към страната по време на пандемията Covid-19 и при терористичните атаки в Крайстчърч.
Ардърн прие честта, но каза, че се е почувствала противоречие. „Двоумях се дали да приема това признание. Толкова много от нещата, през които преминахме като нация през последните пет години, се отнасяха за всички нас, а не за един човек. Но чух това да се казва от толкова много Кивита, които съм насърчавала да приемат честта през годините. И така за мен това е начин да кажа благодаря – на моето семейство, на моите колеги и на хората, които ме подкрепиха да поема най-предизвикателната и възнаграждаваща роля в живота си", каза тя.
Мандатът на бившия лидер беше белязан от поредица от национални и международни кризи, а сегашният министър-председател Крис Хипкинс каза „Признанието е за нейното лидерство през тези периоди на интензивно предизвикателство". По-специално, той отдаде признание на нейния отговор, след като въоръжен мъж, привърженик на бялото превъзходство, уби 50 мюсюлмани по време на молитва в джамия в Крайстчърч, и нейното лидерство в пандемията, което доведе до постигане от Нова Зеландия на много високи нива на ваксинация и едни от най-ниските нива на свръх-смъртност в света.
„Дамата Джасинда Ардърн е призната за службата си в Нова Зеландия по време на някои от най-големите предизвикателства, пред които бе изправена страната ни в съвремието", каза Хипкинс.
След изненадващата си оставка през януари, Ардърн поддържа сравнително нисък обществен профил. Тя прие ролята на специален пратеник на министър-председателя, за да продължи работата по отговорите на онлайн екстремизма и тероризма; присъедини се към борда на наградата Earthshot на принц Уилям, която присъжда отговори на екологични кризи; и прие стипендии в Харвардския университет.
Страната обяви почестите за рождения ден на своя крал Чарлз III за официален празник. Също така беше призната кралица Камила, която беше наградена с орден за заслуги на Нова Зеландия за подкрепата си към монарха. В Нова Зеландия е традиция да се признава съпругата на монарха за тяхната служба.
Страната раздаде общо 182 отличия, включително три други Дами и трима рицари. Сред получателите са лидери на Маорите, спортни треньори, лекари, журналисти, защитници на изкуството и бизнес лидери.

Станете почитател на Класа