Папа Франциск: “Явленията на Дева Мария не винаги са реални“

Папа Франциск: “Явленията на Дева Мария не винаги са реални“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

„Явленията на Дева Мария не винаги са реални", каза папа Франциск, с което изглежда косвено спомена жена, която привлече хиляди поклонници в град близо до Рим да се молят пред статуя, за която тя твърди, че проливала кървави сълзи.
„Не гледайте там", каза папата по време на интервю за Rai 1 в неделя, когато го попитаха за виденията на Дева Мария. „Има изображения на Мадоната, които са реални, но Мадоната никога не е привличала [вниманието] към себе си. Харесва ми да я виждам с пръст, сочещ към Исус. Когато предаността на Мария е твърде егоцентрична, не е добре - и в отдадеността, и в хората, които я носят", каза той.
Интервюто беше излъчено няколко дни, след като жителите на Тревиняно призоваха Франциск да се намеси срещу Мария Джузепе Скарпула, наричана „Светицата" и „Ясновидката". В продължение на пет години тя организира ежемесечни церемонии в парк с изглед към езерото Брачано, където стои статуя на Дева Мария в стъклена витрина. Статуята е закупена от Скарпула, от католическо място за поклонение в Меджугорие, Босна. След завръщането си в Италия тя твърди, че Мадоната й се е явявала, плачейки с кървави сълзи и й е изпращала съобщения.
Местният епископ Марко Салви миналата седмица призова поклонниците да спрат да се стичат на мястото на третото число на всеки месец, докато епархията му разследва феномена около статуята. Много хора се молеха пред статуята в търсене на лек за тежки заболявания.
Скарпула е изправена пред съдебно разследване, след като частен детектив твърди, че кървавите петна по статуята идват от прасе и някои от нейните последователи твърдят, че са били измамени. Скарпула, която в миналото е била осъдена за измама при фалит, създаде фондация, чрез която събира дарения, които според нея ще отидат за създаване на център за болни деца. Един мъж каза за La Repubblica, че той и съпругата му са дарили €123 000 на нейната фондация.
Скарпула избяга от Тревиняно в началото на април насред фурора, само за да се върне няколко седмици по-късно. Тя все още е домакин на церемониите, въпреки че събитието в събота беше съобщено като провал, само с шепа присъстващи хора. Тя каза миналия месец, че не е била обезсърчена от разследването, както и от заповедта стъклената витрина да бъде съборена. „Няма да мръдна и сантиметър, защото съм в Божия дом и Мадоната е на моя страна", каза тя.

Станете почитател на Класа