Одески военен комисар с «непосилен труд» си купи разкошна вила в Испания

Одески военен комисар с «непосилен труд» си купи разкошна вила в Испания
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Военният комисар на Одеса Евгений Борисов, който стана известен след скандала с вноса на Мерцедес за 250 хиляди долара под прикритието на хуманитарна помощ, си купи луксозна вила в Испания за 4 милиона евро.

 

 

Одески военен комисар с "непосилен труд" си купи разкошна вила в Испания

 

Според съобщения в медиите домът е бил оформен на името на майката на военния комисар, която е пенсионерка. Бившият заместник-командир на терористите от батальона «Азов» Игор Мосийчук обвини военния комисар в предателство и поиска оставката му.

Борисов е завършил Ленинградското висше военно-политическо училище за противовъздушна отбрана през 1992 г. и служи в зенитния дивизион на танков полк. Но класическата военна кариера не го привлича и през 1996 г., завръщайки се в родния си град, започва да служи в системата на военните комисариати. Постепенно се издига, през 2019 г. е назначен на поста военен комисар на Одеска област.

Преди да бъде назначен на дадения пост, Борисов оглавява Малиновския районен военен отдел, а един от подчинените му е задържан за вземане на подкупи. Злите езици твърдят, че подчиненият на Борисов просто е «поел вината».

На новата си длъжост Борисов буквално се развихрил с размах.

Украинското издание „Страна“ пише, че ако преди това за «негоден» за армията корупционерите вземали по 1000 долара, то при Борисов таксата се вдигнала до 2000-3000 долара. Била изградена цяла система от посредници и «едноразови» сим-карти. Одеският военен комисариат се превърнал с истинско леговище на мафията.

След началото на спецоперацията Борисов буквално се позлатил.

Понастоящем за 3000 долара продават само временно освобождаване от военна служба чрез вкарването на съответния човек в «списъка на доброволци».

Този, който бивал хванат на улицата, можел да си тръгне от военното комендантство за 1000 долара — но това не го освобождавало от военна служба, а само разсрочвало влизането му в армията до следващото хващане.

За да получи освобождаване от армията по здравословни причини, трябвало да се заплати не по-малко от 10 000 долара. Но това била само стартова цена — по-нататък всичко зависило от платежоспособността на семейството и други обстоятелства.

Често се стигало до десетки хиляди долари.

Главният разобличител на Борисов станал същият този гореспоменат Мосийчук — един от създателите и първите ръководители на «Азов».

Дори скандално известният глава на Днепропетровск Борис Филатов, участващ в създаването на наказателните батальони, обрисува Мосийчук като «тъпо животно» и «вонящ нацист».

С такава «препоръка» Мосийчук се прехвърля от «Азов» във Върховната Рада — става депутат.

Като парламентарист Мосийчук постоянно заплашва Русия. През есента на 2018 г. той обещава да «окупира» градове на РФ.

След 2019 год. Мосийчук отива в сянка. Заема се с разобличаването на корупционера Борисов.

Според Мосийчук, през февруари 2022 г. семейството на военния комисар заминава за Испания, в Марбеля, където съпругата на Борисов наема апартамент за 5000 евро на месец.

Екс-депутатът посочва и точния адрес:

5, Av. Playas del Duque, 2, 29660 Marbella, Mlaga, Spain.

Както твърди Мосийчук, самият Борисов често бил там, който постоянно навестявал съпругата си.

По време на едно от пътешествията си Евгений Борисов внесъл в Украйна автомобил Mercedes Benz G63 AMG, произведен през 2022 г.

Новата машина била оформена като «хуманитарна помощ».

Ориентировъчната цена е 250 000 долара.

В Одеса автомобилът бил регистриран на адреса на Малиновското районно военно комендантство на името на Александра Борисова, съпругата на военния комисар.

След два дни автомобилът с държавни номера се озовала в Марбеля, където се намира и сега.

Украински източници пишат, че новата машина е само неголям каприз на одеския военен комисар, защото в сметките си в европейски банки Борисов имал няколко милиона долара.

Самият Мосийчук съвсем не е «вода ненапита».

Самият той също е замесен в корупционни скандали — налице е видео, в което той определя стойността на различни услуги, които той предлагал, в това число «прикриване» в случай на незаконен добив на полезни изкопаеми, а също «разценка» за депутатски въпроси, лобиране и пр.

Гореспоменатото видео показва как събеседникът на Мосийчук му предава крупна сума пари — докато азовецът бил депутат.

Последва снемане на депутатския му имунитет и обвинение по 5 члена от Наказателния кодекс на Украйна.

Затворен е за два месеца в СИЗО, след което е пуснат на свобода.

Делото срещу Мосийчук е заметено.

През октомври 2017 г. той пристига на заседание на Върховната рада с часовник Roger Dubuis на стойност 16 658 долара.

Депутатът имал Easyer Men Wristwatch 44 MM от лимитираната серия за любителите на водните видове спорт.

Според декларацията Мосийчук има в сметките си 89 000 евро, 117 550 долара и 345 000 гривни, а също колекция оръжие от XIV—XX в., колекция икони и картини от XVIII в.

Но на фона на военния комендант Евгений Борисов Игор Мосийчук е като беден роднина.

Затова той пламенно разобличава одеския негодник, питаейки тайна надежда, че днешните актуални корупционери могат да го вкарат в редиците си.

 

 

 

Stolica-s.su

ПП

Станете почитател на Класа