САЩ: Републиканците кандидати за президент се множат, Тръмп не е недоволен

САЩ: Републиканците кандидати за президент се множат, Тръмп не е недоволен
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Майк Пенс, Крис Кристи, Дъг Бъргъм – трима републиканци се готвят да се впуснат тази седмица в надпреварата за Белия дом. Те ще се присъединят към един все по-гъмжащ от кандидати републикански лагер, което би могло да бъде от полза за републиканеца Доналд Тръмп.

 

 

Противно на 2016 г., когато милиардерът предизвика потрес като спечели републиканската президентска номинация, сега бившият държавен глава е начело на допитванията за предизборните нагласи на републиканците в САЩ.

Но логиката си остава същата – първични избори в Републиканската партия с десетина кандидати, всички стремящи се да препречат пътя на седемдесетгодишния Тръмп, което в крайна сметка поражда риск от разпръсване на гласовете в полза на бившата звезда на телевизионните риалита.

 

Марионетка на Путин

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, неуспял кандидат през 2016 г., се очаква да обяви кандидатурата си утре.

Бивш съветник на Тръмп, Кристи преустанови връзките с него след щурма на Капитолия. И сега, както изглежда, той иска да превърне в своя запазена марка атаките срещу Тръмп, които други кандидати се въздържат да отправят, за да не подразнят основния електорат.

„Той е марионетка на Путин“, заяви Крис Кристи след много двусмислените изказвания на Тръмп за войната в Украйна. Той не се колебае също да се подиграе с бившия президент, срещу когото неотдавна бяха повдигнати официално обвинения.

„Като атакува Тръмп неуморно, предизборният щаб на Кристи със сигурност ще си спечели широко медийно отразяване, което може да е от полза за него“, казва Джон Елис, експерт по американска политика.

Крис Кристи също така намекна, че бившият президент би могъл да се страхува от дебати с някои от републиканските си противници. Първи подобни дебати ще има на 23 август в щата Уисконсин

 

 

Колкото повече, толкова по-весело

В сряда редиците на претендентите за републиканската номинация за президентските избори ще нарасне с влизането в надпреварата и на бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Християнин евангелист, яростен противник на абортите, Пенс помогна на Тръмп да получи подкрепата на религиозната десница, съгласявайки се да бъде негов кандидат за вицепрезидент по време на предизборната кампания през 2016 г.

След години на непоклатима лоялност Пенс промени отношението си заради щурма на Капитолия, който разтърси американската демокрация на 6 януари 2021 г.

Скъсването между двамата компрометира шансовете на Пенс, на когото много привърженици на Тръмп продължават да гледат като на предател.

Към всички тези кандидатури би трябвало да се прибави и тази на губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргъм, който е много малко известен в страната. И всичко това за голямо удоволствие на Тръмп.

„Колкото повече луди сме се хванали с това, толкова по-забавно е“, заяви пред „Фонкс нюз“ Тръмп, след като в надпреварата се впусна и единствената жена досега Ники Хейли.

Началото на кампанията на Майк Пенс рискува най-малкото да пообърка кандидатурата както на Тръмп, така и тази на Рон Десантис, който сега е на второ място в допитванията след Тръмп.

Подобно на бившия вицепрезидент и 44-годишният губернатор на Флорида залага също на един много консервативен наратив, въпреки че при него той е и по-настъпателен.

 

 

 

Опровергаване на прогнозите

Основен противник на Тръмп, Рон Десантис се надява да може да опровергае прогнозите. Според наблюдателите той залага на факта, че бившият президент ще бъде в крайна сметка изваден от играта заради многото заплахи от юридическо естество срещу него.

Стратегията му цели да умилостиви многото привърженици на Тръмп, като избягва да го критикува открито, докато 76-годишният бивш президент бъде принуден да се оттегли от надпреварата.

Това е една доста смела игра. Защото Тръмп, чието падение беше хиляди пъти оповестявано, успя да оцелее досега след всички скандали. Като че ли трупайки се, тези скандали не влияят вече на неговата популярност.

„Претендентите за републиканската президентска номинация могат да се стараят, колкото си искат, но ако обвиненията в изнасилване и в щурм на Капотолия не успяха да разколебаят електората на Тръмп, то тези кандидати също няма да успеят да го направят“, прогнозира специалистката по стратегии на Демократическата партия Амани Уелс-Онийоха.

 

 

 

Станете почитател на Класа