САЩ се опитват да шантажират Китай

САЩ се опитват да шантажират Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.06.2023
  • Share:

“Подкрепата за Русия струва скъпо за Китай в Европа», твърдят сътрудници от американския мозъчен център American Foreign Policy Council (AFPC)

 

 

САЩ се опитват да шантажират Китай

 

И сами се опровергават:

“Без съмнение, отношенията между Европа и Китай ще влошиха още преди Русия да нападне Украйна през февруари 2022 година».

Причината за “лошите” отношения на Стария Свят с Поднебесната били в «опасенията по повод безопасността на телекомуникационното оборудване на Huawei, китайския шпионаж, репресиите в Хонконг и Синцзян», пояснява AFPC.

Още през 2021 г. ЕС отменил «дългоочакваното инвестиционно споразумение между КНР и ЕС, прието от Европарламета с 599 глава и против 30».

 Но всичко това е преди руската спецоперация.

Какво се промени сега?

Тук аналитиците от AFPC представят «коронния» аргумент, който уж трябвало да застави КНР да премине на страната на Запада и да се откаже от подкрепата за Русия.

Разбира се, това е «дългоочакваното контранастъпление на Украйна, което решително ще промени контурите на конфликта».

След «контранастъплението» Пекин, според американците, «може да се сблъска с критичен външнополитически избор, който ще има последствия с десетилетия напред».

Затова за него било по-добре още сега «да се откаже от подкрепата за Москва и да се опита да реанимира своите отношения с европейските столици».

Без съмнение, за Китай са важни икономическите отношения с Европа. През 2022 година общият стокооборат между КНР и ЕС е около $1,6 трлн, а това е 8 пъти повече, отколкото с Русия.

Но, първо, оборотът в рамките на китайския проект «Един пояс — един път», включващ Русия, е още по-голям — около $2 трлн.

Второ, Европа вече не е «премиален» пазар.

Трето, именно ЕС под натиска на САЩ свива икономическите връзки с КНР, а не обратното.

Предвид липсата на политическа субектност на ЕС за Пекин няма никакъв смисъл да прави отстъпки.

Разбира се, Пекин ще се стреми да отложи икономическия разрив с Европа, който вече е предопределен от Вашингтон. Но не и с цената на отказ от сътрудничество с Русия, която напълно притежава същата тази политическа субектност.

 

 

 

Елена Панина

Станете почитател на Класа