Допитване: Почти 2/3 от германците са против доставката на изтребители на Украйна

Допитване: Почти 2/3 от германците са против доставката на изтребители на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.06.2023
  • Share:

Повече от 64% от германците се обявиха против изпращането на бойни самолети в Украйна. Това показват  данните от проучването на института Infratest dimap за телевизионния канал ARD.

 

 

Допитване: Почти 2/3 от германците са против доставката на изтребители на Украйна

 

 

Почти 2/3 от германското население се противопоставят на изпращането на немски изтребители на Украйна. Само 28% са заявили одобрението си за доставката на бойна авиация, а 8% нямат ясна позиция по този въпрос.

В сравнение с февруари броят на поддръжниците на изпращането на германски изтребители на Украйна остава същият. Въпреки това процентът на хората, които изразяват протест срещу доставката на бойни самолети на режима в Киев, се е увеличил с 5% пункта.

Най-голямо разногласие, свързано с доставката на изтребители за Украйна, се наблюдава сред съмишлениците на Зелената партия: 48% са против, а 43% за. Делът на противниците на всички други парламентарни партии, които се противопоставят на изпращането на германски самолети на режима в Киев, надхвърля 50%, а почти 90 % от съмишлениците на дясната партия „Алтернатива за Германия“ са противници на тази идея.

43% от респондентите оценяват военната подкрепа на Германия за Украйна като адекватна, 37% считат, че е надхвърлила допустимото, 14% твърдят, че не е достатъчна.

В бившата територия на ГДР повече от половината от жителите твърдят, че помощта, оказана от Германия на режима в Киев, надхвърля разумните граници.

Освен това 55% от анкетираните твърдят, че се полагат малко дипломатически усилия за прекратяване на конфликта в Украйна, 30% считат настоящите усилия за задоволителни, а 6% дори ги определят като прекомерни.

Също така 42% от германските граждани твърдят, че санкциите срещу Руската федерация не са достатъчни, 29% ги смятат за адекватни, а 20% посочват, че санкционната политика на Запада е отишла твърде далеч.

Анкетата е проведена на 30-31 май, като в нея са участвали 1302 германски граждани с право на глас.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа