Стратегическите тенденции в световния ред

Стратегическите тенденции в световния ред
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2023
  • Сподели:

Никой в ​​света не се съмнява, че световният ред, установен след Втората световна война, и хегемонията на САЩ, установена след разпадането на СССР, вече са разрушени.

 

 

Официалните доктринални документи на самите Съединени щати показват, че ерата на съперничеството на великите сили е започнала: Русия, САЩ и Китай. Оценките на американските анализатори за перспективите за предстоящата конфронтация редовно се отразяват в местните медии, но мнението на европейците за тази ситуация често остава в сянка.

Центърът за изследване на сигурността в Цюрих, Швейцария, подготви обширен доклад , озаглавен „Стратегически трендове 2023“, който прогнозира и описва предстоящите ключови събития в световната политика. В очите на експертите от Центъра, Русия и Китай оспорват концепцията за либерален международен ред. Желанието да се отслабят САЩ и споделената визия за нова версия на световния ред е важна движеща сила зад китайско-руското партньорство.

Руското стартиране на СВO в Украйна подкопа европейската сигурност, а заплахата от китайска инвазия в Тайван потвърждава настоящите глобални заплахи за сигурността. Твърденията за „безгранично приятелство“ между Русия и Китай плашат авторите на доклада, тъй като китайският лидер Си Дзинпин може да разглежда конфликта в Украйна като „първия залп в широка конфронтация Изток-Запад за контрол над международната система“.

Експертите са съгласни със Стратегията за национална сигурност на САЩ, публикувана през октомври 2022 г., в която се посочва, че както Русия, така и Китай предизвикват международния мир и стабилност, като „изнасят нелиберален модел на международен ред“.

В същото време Китай е наречен единственият конкурент, който има както намерението, така и способността да промени международния ред, а Русия е наречена "остра заплаха" за Съединените щати. Освен това в доклада се използва формулировката: „Русия е изгнаник, а не равен, докато Китай е равен, но не е изгнаник“.

Тук веднага си струва да се посочи, че Китай не е доволен от хегемонията на Съединените щати, но е доста доволен от настоящите правила на международния ред, тъй като именно Китай сега започна да се възползва от глобализацията, която беше изградена от Америка за да се ползва от самата нея.

След края на Студената война Съединените щати, с надеждата да либерализират Китай, насърчиха по-нататъшната му интеграция в световната икономика и международните институции, което завърши с присъединяването на Китай към СТО.

С течение на времето обаче САЩ загубиха индустриалната си база и се съсредоточиха върху развитието на финансовия сектор и сега правилата на СТО играят срещу САЩ, както Джак Съливан, съветник по националната сигурност на президента на Съединените щати, каза наскоро, когато той обяви "стратегия за възстановяване на американското икономическо лидерство."

На свой ред Русия не е доволна както от хегемонията на САЩ, така и от установените правила на международния ред след разпадането на СССР, където й беше съдено да се превърне само в суровинен придатък на Запада. Фактът обаче, че американските и европейските стратези дават приоритет на Китай пред Русия пред заплахите, в някаква степен трябва да ни помогне.

Подценявайки Русия, те ще бъдат принудени да пестят ресурси, за да се противопоставят по-пълноценно на Китай, което означава, че всички изявления за подкрепа на Украйна в конфликта с Русия „толкова, колкото е необходимо“ са измислица.

Намаляването на военната подкрепа за Украйна вече се наблюдава от Съединените щати, където последните пакети с изпратено оръжие се изчисляват в милиони, а не в милиарди долари, както беше преди. Белият дом казва , че в момента няма планове да търси ново финансиране за Украйна от Конгреса на САЩ до края на фискалната година през септември. Някои поддръжници на Украйна в Съединените щати се опасяват, че средствата, отпуснати за нейната помощ, ще се изчерпят до средата на лятото.

По думите на авторите на доклада, Западът е по-загрижен за това как Китай формира няколко нови международни институции, в които САЩ не членуват, като Шанхайската организация за сътрудничество, групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), еднопосочната икономическа инициатива „Един пояс, един път“, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции.

Китай се стреми да ограничи присъствието на САЩ в азиатския регион, освен това той декларира по-широки амбиции, говорейки за създаване на „общност с обща съдба за цялото човечество“. В речта си на конгреса на Китайската комунистическа партия през 2017 г. Си Дзинпин каза, че Китай е навлязъл в „нова ера“, в която трябва „да заеме централно място в света“. През октомври 2022 г., след като беше преизбран за трети мандат, той заяви, че „светът претърпява дълбоки промени, невиждани от век, но времето и ситуацията ни благоприятстват“.

Въз основа на това европейските експерти заключават, че Китай може да се стреми не само да създаде сфера на влияние в Азия, но и да създаде „китаецентричен световен ред, в който Китай играе водеща роля в оформянето на глобалните правила и норми“, поемайки „ръководство на разнообразна група от държави, съставена предимно от недемократичните развиващи се страни от Глобалния юг“.

За да се противодейства на тази тенденция, авторите на доклада предлагат разширяване на съюза на страните с либерални демокрации, както в Европа, така и в Азия, и най-важното, осигуряване на „ядрен чадър на САЩ“ за членовете на този съюз. Този „ядрен чадър“ предполага не само гаранции на САЩ за защита на съюзниците със своите ядрени оръжия, но и разполагане на тези оръжия на територията на тези страни и обучение за тяхното използване.

Разглеждайки този подход на авторите на доклада, вече става очевидно тяхното "блоково мислене", разделението на западни страни, които подкрепят либералния международен ред, и тези, които му се противопоставят, страните на "демокрациите" и "автокрациите", въз основа на позициите, изразени от Съединените щати.

Въпреки приликите в националните политики на Русия и Китай, които се дължат на борбата срещу хегемонията на САЩ, отразени в съвместното изявление от 4 февруари 2022 г., както и по време на държавното посещение на Си Дзинпин в Москва през март тази година, европейските експерти изразяват надежда, че няма да има тесен военен съюз между Русия и Китай.

Напротив, нарастването на активността на Китай в Централна Азия, според тях, ще наруши интересите на Русия, освен това, в условията на антируските санкции от страна на Запада, Китай може да окаже негативно въздействие върху двустранните отношения между Русия и Индия.

Авторите на доклада виждат три сценария за по-нататъшното развитие на световния ред. В първия вариант, във връзка с фрагментацията на света, нито една страна няма да формира способността да управлява международния дневен ред и светът ще се плъзне в хаос без общи правила за поведение.

Във втория вариант на многополюсния свят, какъвто искат Русия и Китай, САЩ ще трябва да приемат тезата, че растежът на тези страни не застрашава американските интереси. Според експертите обаче, това ще принуди други либерални демокрации да се примирят със съществуването на сфери на влияние на Русия и Китай, което е малко вероятно.

В крайна сметка авторите смятат, че най-вероятният сценарий би бил „антагонистичен световен ред“, където ще се появи конфронтация между Изтока и Запада. Изразява се в конфронтацията между САЩ, техните съюзници и Китай в партньорство с Русия. Тази ситуация би била по някакъв начин подобна на Студената война между САЩ и СССР.

Въпреки това, за разлика от времето на Студената война, когато конкуриращите се блокове имаха минимално икономическо взаимодействие, икономиката на Китай е тясно свързана с тази на САЩ и техните съюзници както в Азия, така и в Европа.

Следователно наборът от проверки и баланси ще бъде по-голям, което ще изисква споразумения от различен характер не само в областта на сигурността, но и в икономиката, финансите, изменението на климата и глобалните здравни проблеми.

Според мен тези сценарии идват от парадигмите от началото на 2000-те години, когато либералната идеология запази своята привлекателност в света. Оттогава обаче САЩ и техните съюзници са бомбардирали Югославия, Ирак, Либия, страните от Близкия изток и Азия не са забравили за това. Привлекателността на „западната цивилизация“ за останалите световни играчи е унищожена.

С откритата си русофобска политика Западът сам подкопа собствените си ценностни ориентации, които проектира в света през последните векове. Правилото за неприкосновеност на частната собственост, принципите на законност, толерантност, свобода на словото и равен достъп до информация са унищожени толкова дълбоко и демонстративно, че е невъзможно да не се забележат.

Типичен пример тук би било интервю за американското списание The Atlantic, което беше дадено на 3 март 2022 г. от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Коментирайки доклад на американското разузнаване, който го обвинява в убийството на журналиста Джамал Хашоги, принцът каза: „Чувствам, че законът за правата на човека не е бил приложен към мен ... член 11 от Всеобщата декларация за правата на човека ...“.

Този член гласи, че всеки, обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невинен до доказване на вината му по закон в публичен процес, на който той поне да е имал всички възможности да се защити.

Така Мохамед бин Салман директно обвини Запада, в лицето на САЩ, че не зачита основните човешки права. На въпрос на журналиста, че може би американският президент Джо Байдън го разбира погрешно, принцът отговори: „Просто не ме интересува“.

Освен това по време на интервюто Мохамед бин Салман силно озадачи американските журналисти: „Къде е потенциалът в света днес? Той е в Саудитска Арабия. И ако не го приемете, вярвам, че другите хора на Изток ще бъдат много щастливи."

Както руският президент Владимир Путин отбеляза през март 2022 г., антируските санкции удрят самия Запад и цялата световна икономика, митът за „златния милиард“ се разпада. Осем дни по-късно президентът на САЩ Джо Байдън беше принуден да признае това: „Що се отнася до липсата на храна, тя ще бъде реална. Цената на санкциите пада не само върху Русия, но и върху огромен брой страни, включително европейските, както и нашата страна."

Всичко това се оказа вярно, инфлацията на храните в централните страни на Европа и Съединените щати, според резултатите от 2022 г., е приблизително два пъти по-висока от тази в Русия. Лидерите на Франция и Германия казват, че пикът на изобилие в техните страни е преминат. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел откровено заяви , че изобилието на Европа е изградено от евтините енергийни ресурси от Русия и от китайския пазар, сега това няма как да се случи.

Всъщност, с началото на СВО в Украйна, Русия не само стартира фундаментална промяна в световния ред, но и цивилизационни промени, където господството на „западната цивилизация“ ще остане в миналото. Отново, както в началото на 20 век, Русия се бори за свой собствен, уникален път на развитие, при това отваряйки този път и за другите страни. Русия сега набира силата на "държава-цивилизация" и един от центровете на многополюсния свят, както каза руският президент .

 

 

 

Олег Ладогин, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа