Безпрецедентните пожари в Нова Скотия заплашват да се влошат

Безпрецедентните пожари в Нова Скотия заплашват да се влошат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.06.2023
  • Share:

Повече от 20 000 хектара от морската провинция Нова Скотия горяха от 13 горски пожара, включително три пожара, които се смятат за излезли от контрол. Повече от 18 000 души остават под заповед за евакуация извън Халифакс, най-големият град в региона. Повече от 200 сгради, повечето от които са жилища, са унищожени от огъня. Не са регистрирани смъртни случаи.
Горещите, сухи и ветровити условия са довели до разрастването на пожарите. Очаква се температурите да достигнат повече от 30C тази седмица, не давайки дори малко почивка на уморените екипи.
Дейв Мелдрум, заместник-началник на регионалната пожарна и извънредна ситуация в Халифакс, каза „изтощените екипи използват вода, мускулна и въздушна сила, за да се борят с пожарите от неделя, използвайки три хеликоптера и пожарникари от града, провинцията и департамента на националната служба отбрана. Дори след четири дни пожарите остават извън контрол".
За провинция, която обикновено измерва общата площ на изгорения регион в стотици хектари, рекордният пожар до езерото Барингтън, простиращ се на повече от 20 000 хектара и продължаващ да расте, тласна оскъдните ресурси на Нова Скотия до ръба. Най-големият пожар, регистриран досега в Нова Скотия, бе през 1976 г. и обхвана 13 000 ха.
„Имаме повече пожари, отколкото разполагаме с ресурси за да ги удържаме", каза Скот Тингли, мениджър по защита на горите в отдела за природни ресурси на Нова Скотия, по време на пресконференция, добавяйки, че провинцията дава приоритет на безопасността и човешкия живот пред инфраструктурата.
Премиерът Джъстин Трюдо каза, че изображенията на хора, бягащи от домовете си, са „сърцераздирателни" и обеща федерална помощ.
„За бога, спри да палиш. Спрете да хвърляте фасове през прозореца на колата. Просто спри. Ресурсите ни са невероятно оскъдни в момента за борба със съществуващите пожари. Абсолютно нелепо е това, което се случва в тази провинция... Това е умопомрачително." каза Тим Хюстън, премиер на Нова Скотия.

Станете почитател на Класа