Тръмп отново обеща да премахне американското гражданство по рождение

Тръмп отново обеща да премахне американското гражданство по рождение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.06.2023
  • Share:

Говорейки 125 години след като Върховният съд на САЩ уреди въпроса за гражданството по рождение, бившият президент Доналд Тръмп още веднъж обеща да го прекрати.
„Ако бъда избран обратно в Белия дом следващата година, в първия ден ще подпиша изпълнителна заповед, която да гарантира, че децата на мигранти без документи няма да автоматично получат американско гражданство", каза Тръмп във видео в социалните медии.
Рециклирайки антимигрантските твърдения, Тръмп също каза „тази заповед ще задуши основен стимул за продължаваща нелегална имиграция, ще възпре повече мигранти да идват и ще насърчи много от чужденците, които Джо Байдън пусна незаконно в страната ни, да си тръгнат".
Гражданството по рождение е включено в 14-ата поправка на конституцията на САЩ, приета от Сената през 1866 г. и ратифицирана две години по-късно. Съответният пасаж гласи: „Всички лица, родени или натурализирани в Съединените щати и подчинени на тяхната юрисдикция, са граждани на Съединените щати."
През 1898 г. по делото „САЩ срещу Уонг Ким Арк" върховният съд разрешава висящ въпрос, постановявайки, че детето на китайски граждани, родено в САЩ, автоматично става гражданин на САЩ.
След като проведе кампания по въпроса през 2015 г., Тръмп като президент не го направи да отпадне, като каза за Axios три години по-късно: „Винаги са ми казвали, че има нужда от конституционна поправка. Познай какво? Вие не го правите. Ние сме единствената страна в света, в която човек идва и има бебе, а бебето по същество е гражданин на Съединените щати... с всички тези предимства. Това е нелепо. Това е нелепо. И трябва да се сложи край."
Всъщност повече от 30 други държави предлагат гражданство по рождение.
Експертите прогнозираха тогава и прогнозират сега, че всеки опит за премахване на гражданство по рождено право чрез изпълнителна заповед ще бъде изправен пред незабавно предизвикателство и бърз провал. Те също така посочиха иронията на президент републиканец, който атакува основополагащо постижение на собствената си партия.
През 2015 г. историкът Ерик Фонър каза за Washington Post, че „идеята зад текста в 14-та поправка е гражданството да се разшири до хората, независимо от случайни характеристики, като раса, национален произход или статус на техните родители. Това установи национален стандарт за гражданство. Принципът беше на възможности и приобщаване. Това е, което подкрепяше Републиканската парти. 14-ата поправка се превърна в един от определящите принципи на Републиканската партия".

Станете почитател на Класа