Американският посланик в Белград: Прищина ще си понесе последиците

Американският посланик в Белград: Прищина ще си понесе последиците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.06.2023
  • Share:

Посланикът на САЩ в Белград, Кристофър Хил, предупреди, че Прищина ще изпита последствията от непослушанието си спрямо съветите на САЩ, което ще се отрази на връзките с Вашингтон, съобщи агенция "Танюг".

 

 

Хил посочи, че държавният секретар, Антъни Блинкън, ясно е изразил своето противопоставяне към действията, предприети от косовския премиер, Албин Курти, които са в противоречие с предоставените от САЩ съвети. Той отбеляза, че може да има последици за тези действия.

Посланикът подчерта, че правилната посока за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е формирането на Съюз на сръбските общини.

Хил изрази необходимостта регионът на Балканите да се успокои и да продължи към Европейския съюз и евроатлантическата интеграция.

Според информацията, напрежението в отношенията между Белград и Прищина е нараснало след опитите на сръбските жители в Северно Косово да блокират новоизбраните албански кметове да поемат длъжностите си в общинските сгради. В резултат на полицейски операции, с използване на сълзотворен газ, възникнаха сблъсъци в резултат, на които има ранени войници и местни жители.

Косовските сърби не признават независимостта на Косово, обявена през 2008 г., и продължават да гледат на Белград като на своя столица, предаде БТА.

Станете почитател на Класа